Katalonian alueparlamentin kokous peruuntui – äänestys aluejohtajasta lykkääntyy

Katalonian alueparlamentin piti äänestää aluejohtajasta kokouksessaan. Brysselissä oleskeleva Puigdemont oli ilmoittanut voivansa hoitaa aluejohtajan tehtävää etänä.

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont lehdistötilaisuudessa Belgiassa tammikuussa. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Katalonian alueparlamentin kokous on peruuntunut. Kokouksessa oli määrä äänestää aluejohtajasta. Alueparlamentissa enemmistössä olevat Katalonian itsenäisyyttä ajavat puolueet halusivat valita Carles Puigdemontin uudelleen aluejohtajaksi.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy varoitti tiistaina, että Katalonian alueparlamentille tulee seurauksia, jos se etenee Puigdemontin valinnassa. Rajoyn mukaan Puigdemont ei voi olla ehdokkaana aluejohtajaksi, kun hän on fyysisesti Brysselissä ja hänestä on tehty pidätysmääräys.

Maan perustuslakituomioistuin määräsi lauantaina, että Puigdemontin täytyy saapua fyysisesti paikalle Katalonian alueparlamenttiin, jotta hän voi saada valtuudet muodostaa uuden aluehallituksen.

Alueparlamentin puhemies Roger Torrent sanoi äänestyksen siirryttyä, että Puigdemont on edelleen ainoa mahdollinen henkilö Katalonian johtajaksi. Torrent on aiemmin itse ehdottanut Puigdemontia nousemaan uudelleen alueen johtoon.

Puigdemont oli jo ehtinyt ilmoittaa, että hän voisi hoitaa aluejohtajan tehtävää etänä ja vannoa virkavalansa videoyhteyden välityksellä.