1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koululaiset

600 oppilasta ei pääse Porissa kouluun poliittisen lakon takia

Porissa on 1 200 oppilasta, jotka tarvitsevat koulukyytiä. Heistä puolelle ei pystytä järjestämään lakon takia koulukyytiä.

Iso osa Porin joukkoliikenteen busseista jää ajamatta perjantaina lakon takia. Kuva: Pertti Pitkonen / Yle

SAK:n perjantaina järjestämä mielenilmaus vaikuttaa merkittävästi myös koululaisiin. Poliittisen lakon takia suuri osa bussilinjoista jää ajamatta.

Esimerkiksi Porissa lakko vaikuttaa sivistysjohtaja Esa Kohtamäen laskelman mukaan 600 koululaisen kyyteihin. Porin Linjat on luvannut (siirryt toiseen palveluun) ajaa erilliset koululaisvuorot, mutta iso osa koulukyytiä tarvitsevista oppilaista kulkee tavallisilla reittilinjoilla, joita ei perjantaina pääosin ajeta

Porin sivistysjohtaja Kohtamäki sanoo, että lakon aiheuttamat kulkuongelmat ovat hyväksyttävä syy jäädä pois koulusta. Bussikuljetuksia tarvitsee Porissa päivittäin noin 1 200 lasta ja nuorta, eli kulkuongelma koskee puolta tästä joukosta.

Aktiivimallia vastaan

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on arvostellut poliittisen lakon laajentamista joukkoliikenteeseen vastuuttomaksi. SAK on vastannut arvosteluun korostamalla, että vastuu on Suomen hallituksella.

SAK järjestää perjantaina poliittisen lakon eduskunnan hyväksymää työttömyysturvan niinsanottua aktiivimallia vastaan. SAK:n mielestä hallitus on pettänyt lupauksensa, koska kilpailukykysopimusta solmittaessa hallitus lupasi, ettei työttömyysturvaan puututa.