1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ensimmäinen vierastaistelijajuttu ei etene hovioikeuteen – syyttäjä tyytyy tuomioon

Syyttäjän mielestä suomalaismiehillä oli tarkoitus tehdä Syyriassa terroritekoja. Käräjäoikeus oli toista mieltä.

rikokset
Helsingin hovioikeus.
Derrick Frilund / Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen tiedottaa tyytyvänsä niin kutsutun terrorismirikoskokonaisuuden käräjäoikeustuomioon.

Helsingin käräjäoikeus vapautti kolme terrorismirikoksista epäiltyä suomalaismiestä kaikista syytteistä viime viikolla. Käräjäoikeus katsoi, että terroristisesta tarkoituksesta eli aikeesta surmata tai törkeästi pahoinpidellä Syyrian hallituksen joukkoja ei kertynyt tarpeeksi näyttöä.

Toiviainen kertoo tiedotteessa, ettei näe tarpeelliseksi viedä tapausta hovioikeuden arvioitavaksi, koska käräjäoikeuden tuomio on kattavasti perusteltu eikä lisänäyttöä ole saatavissa.

Syyttäjä vaati kaikkia kolmea miestä tuomittavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yksi miehistä vastasi syytteeseen koulutuksen antamisesta ja toinen värväyksestä terrorismirikoksen tekemistä varten. Miehet ovat kiistäneet syytteet.

Kyseessä Suomen kolmas terrorismioikeudenkäynti

Kyseessä on Suomen ensimmäinen tuomioistuimeen asti edennyt vierastaistelijatapaus ja kolmas terrorismirikosoikeudenkäynti.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen Ylelle, että tapauksen selvittämisintressi on ollut suuri.

– On ollut hyvin tarkoituksenmukaista ja välttämätöntä, että tällainen asia saatetaan syyttäjien toimesta tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tuomioistuin on kuitenkin se ylin taho, joka ottaa kantaa näihin, Toiviainen sanoi.

Puolustus kertoi heti tuomion jälkeen olevansa tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun. Miehet kertoivat pohtivansa, että hakevatko he korvauksia vapautensa menettämisestä esitutkinnan aikana.

Tuomio tuli talousrikoksista

Käräjäoikeuden tuomion mukaan miehet olivat suunnitelleet matkaa Syyriaan vuonna 2013, mutta tavoitteellinen terroristinen tarkoitus jäi näyttämättä.

Näyttöä kertyi eniten matkanjohtajana toimineen miehen osalta. Käräjäoikeus katsoi, että hänellä oli yhteyksiä Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muhajireen -oppositioryhmään.

Lisäksi matkanjohtaja oli muun muassa ihannoinut Syyriassa tehtävää jihadia eli pyhää sotaa ja tavannut henkilökohtaisesti oppositioryhmään kuuluvia ihmisiä. Häntä oli myös pyydetty antamaan sotilaallista koulutusta ryhmälle.

Kahden muun osalta näyttö ei käräjäoikeuden mukaan riittänyt todistamaan, että he edes olisivat ymmärtäneet liittyvänsä paikan päällä terroristijärjestöön.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kuitenkin kaksi terrorismirikoksista syytettyä miestä talousrikoksista. Syyttäjän mukaan ryhmä rahoitti niillä matkavalmistelujaan. Miehet saivat rikoksista vuoden ja kuuden kuukauden sekä viiden kuukauden ehdolliset vankeustuomiot. Miehet olivat myöntäneet talousrikokset.

Tapaukseen liittyy myös neljäs, poissaolevana vangittu mies. Hän oleskelee tiettävästi Syyriassa.

Lue myös:

Terrorismisyytteiden hylkääminen iso helpotus Syyriaan matkustaneille – syyttäjä lukee päätöksen tarkoin

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet suomalaismiesten terrorismirikoksista – tuomio tuli talousrikoksista

Syyttäjä: Terrorismirikoksista syytetyt yrittivät liittyä Syyrian hallitusta vastaan taistelevaan ryhmään – hankkivat varusteita talousrikoksilla

Supo: Suomalaisten vierastaistelijoiden lähtö ja paluu on hiipunut – "Isis yrittää pitää kiinni konfliktialueelle tulleista"

Lue seuraavaksi