1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Perälle syyte sisäpiiritiedon väärinkäytöstä

Yhtiön mukaan syytteen on saanut myös Pekka Erkinheimo, joka toimi Talvivaaran kaupallisena johtajana.

Talvivaara
Pekka Perä oikeussalissa
Niko Mannonen / Yle

Talvivaaran kaivosyhtiön perustaja Pekka Perä on saanut syytteen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä, kertoo Ahtium-yhtiö pörssitiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiön mukaan syytteen on saanut myös Pekka Erkinheimo, joka toimi Talvivaaran kaupallisena johtajana.

Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilä Helsingin syyttäjänvirastosta vahvistaa, että kahta henkilöä vastaan on nostettu syyte. Jutussa on lisäksi tehty toistakymmentä syyttämättäjättämispäätöstä.

Ahtiumin pörssitiedotteen mukaan syytteet liittyvät maaliskuussa 2013 tehtyihin merkintäoikeuksien kauppoihin. Kauppoja tehnyt Talvivaara Management Oy oli holding-yhtiö, jonka osakkaina oli Talvivaaran johtoa ja avainhenkilöitä. Sen ainoana tarkoituksena oli omistaa Talvivaaran osakkeita. Yhtiö purettiin keväällä 2015.

Entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö vaihtoi nimensä Ahtiumiksi marraskuussa ja kehittää parhaillaan uutta liiketoimintaa. Kaivostoiminta Sotkamossa on nykyään valtion omistaman Terrafamen hoidossa. Perä on nykyisin Ahtiumin toimitusjohtaja ja Erkinheimo varatoimitusjohtaja.

Ahtiumin mukaan syytetyt eivät ole saaneet henkilökohtaista hyötyä asiassa, josta heitä syytetään. Syyttäjä Nyrhilän mukaan tieto pitää sikäli paikkansa, että hyöty epäillyistä sisäpiirikaupoista on päätynyt holding-yhtiölle.

– En voi kertoa tarkkoja summia, mutta laskennallinen hyöty on huomattava. Miljoonista ei kuitenkaan ole kyse, sanoo Nyrhilä.

Syytteet on jätetty Helsingin käräjäoikeuteen. Jutun istuntopäivää ei kuitenkaan ole vielä määrätty, kertoo Nyrhilä.

Lue lisää:

Kylä jää pussinperälle, Terrafame haluaa lakkauttaa yleisen tien – kyläaktiivi: “Isku vasten kasvoja”

Sopu jäi syntymättä: Valtiokaan ei suostu korvaamaan Talvivaaran ympäristötuhoja

Talvivaaran Kaivosyhtiöstä tuli Ahtium

Lue seuraavaksi