Luoto hätkähti tilastoja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä – "Mitä voitaisiin tehdä toisin, paremmin?"

Luodossa kunnallispoliitikot ovat huolissaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuosi 2015 oli erityisen synkkä.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Keinu leikkipuistossa.
Markus Sjöberg / Yle

– Tilastot saavat minut ja meidät voimaan huonosti. Kukaan ei saa alistua hyväksikäytölle, kaikkein vähiten lapset, todetaan aloitteessa, jonka ovat allekirjoittaneet kaikki pohjalaisen Luodon kunnan valtuutetut.

Poliisiammattikorkeakoulun tilastot kertovat, että lasten seksuaalista hyväksikäyttöä on paljastunut Luodossa 2010-luvulla asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten koko maassa. Synkän tilaston ykkösenä on Juupajoki.

Tilanne vaihtelee hyvin paljon vuosittain: Luodossa tapauksia paljastui paljon vuosina 2010 ja 2015. 2010-luvulle mahtuu myös vuosia, jolloin tapauksia ei ole ollut lainkaan.

Koko vuosikymmenellä poliisin tietoon tuli Luodossa 32 seksuaalirikosta, joista 27:ssä uhrina oli lapsi.

Kaikkien on tiedettävä, miten toimia

Kaikkien valtuutettujen allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan toimintasuunnitelmaa lasten hyväksikäyttöön puuttumisesta laajalla rintamalla. Aloitteen alkuunpanija on RKP:n valtuutettu Åsa Björkman, jota uutiset tilastoista järkyttivät:

– Oli järkyttävää lukea, että noin moni luotolainen lapsi on kohdannut hyväksikäyttöä.

Nukkekoti.
Simo Pitkänen / Yle

Hänen tavoitteenaan oli saada kaikki valtuutetut mukaan ja niin kävikin:

– Se osoittaa myös kaikkien olevan sitä mieltä, että tällaista ei voida sietää. Ja että haluamme tehdä kaiken mitä voidaan, jotta kaikki tapaukset tulevat esiin ja hyväksikäyttö loppuu siihen.

Björkmanin mukaan vastuu on yhteinen, ja kaikkien jotka ovat tekemisissä lasten kanssa on tiedettävä miten kohdata tilanne ja mitä tehdä, jos jokin näyttää olevan väärin. Askelen avun luokse pitää olla lyhyt ja ohjeita tilanteeseen saatavilla.

Aloitteessa todetaan valtuutettujen olevan velvollisia reagoimaan ja tekemään kaikkensa turvallisten kasvuolojen puolesta.

Pallo heitetään laajalle kysymällä millaisia valmiuksia ja keinoja asiaan puuttumiseen on pelastustoimessa, perhe- ja sosiaalityössä, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, kerhoissa ja yhdistyksissä.

– Mitä voitaisiin tehdä toisin, paremmin?

Vaieta ei saa

Lasten laajaa hyväksikäyttöä paljastui alueella kymmisen vuotta sitten. Viime vuosina Luodossa on Björkmanin mukaan puhuttu aiheesta vain vähän. Aiheesta ei silti saa vaieta:

– Se ei saa unohtua! Siitä pitää puhua ja siksi on tärkeää nostaa asia esille, kun tilastot julkaistiin.

Teddy bear.
Anna Sirén / Yle

Pietarsaaren seudun perhepalvelukeskuksen yksikön päällikkö Pia Kotanen sanoo, että avainasemassa on yhä moniammatillinen yhteistyö. Hän ei ole tutkinut tilastoja tarkemmin, mutta sanoo, että jokainen tapaus on tietenkin liikaa.

Yhteistyötä tehdään ja parannetaan entisestään muun muassa poliisin kanssa.

Lastensuojelussa ollaan ajan hermolla myös syventämällä osaamista. Lähiaikoina muutama työntekijä saa koulutusta juuri seksuaali- ja pahoinpitelyepäilyjen hoitamiseen. Päätös koulutuksesta on tehty jo ennen tuoreita tilastojulkistuksia.

Luodon kunnanhallitus ottaa aloitteen aikanaan käsittelyyn, ja sittemmin nähdään, kenen vastuulle jää jonkinlaisen toimintasuunnitelman laatiminen.

Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Österbottens Tidning (siirryt toiseen palveluun). Lue myös Svenska Ylen juttu aiheesta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus