1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Yhdysvaltain julkaisema "Kremlin puhelinluettelo" tuskin muuttaa Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden tilaa

Listan julkistaminen ilman konkreettisia pakotteita voi viitata siihen, että Donald Trumpin hallinto ei ole halukas kärjistämään suhteita Venäjään.

Venäjä
Moskovan Kreml.
Yhdysvaltain valtiovarainministereiden listaa Venäjän oligarkeista on luonnehdittu Kremlin puhelinluetteloksi.Pixabay

Kremlin puhelinluettelo, näin Venäjällä on luonnehdittu Yhdysvaltain valtiovarainministeriön julkaisema listausta Venäjän johdosta ja Putinin hallinnosta hyötyneistä liikemiehistä.

Listalle on päätynyt poliitikkoja, virkamiehiä ja liikemiehiä riippumatta siitä, kuinka tärkeässä asemassa ja kuinka lähellä vallan ydintä he oikeasti ovat.

Novaja Gazetan kolumnisti Julija Latynina (siirryt toiseen palveluun) kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että listalle päätyi entinen ministeri Andrei Fursenko, joka käytännössä alennettiin presidentin avustajaksi, koska häntä pidettiin liian liberaalina nykyiseen poliittiseen ilmapiiriin.

Valtionyhtiöiden johtajista kaasujätti Gazpromin Aleksei Miller ja öljy-yhtiö Rosneftin Igor Setšin kuuluvat itseoikeutetusti listalle – ovathan he hallinnon tukipilareita, Latynina arvioi.

Sen sijaan esimerkiksi Sberbankin German Gref ja Aeroflotin Vitali Saveljov yrittävät tehdä yhtiöistään länsimaistyyppisiä yrityksiä, Latynina muistuttaa.

Tästä huolimatta Gref ja Miller, Setšin ja Saveljov ovat samalla listalla.

Näkyviä poikkeuksiakin on. Venäjän keskuspankin johtoa ei lisätty listalle.

– Keskuspankkia pidetään nähtävästi tietyllä tavalla riippumattomana ja viattomana siihen, mikä on maan politiikka kokonaisuudessaan. Se on kiinnostava poikkeus, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes pohtii.

Listalta puuttuvat myös keskusvaalilautakunnan johtaja ja perustuslakituomioistuimen ja korkeimman oikeuden tuomarit.

Taloussanomalehti Vedomosti (siirryt toiseen palveluun) pohtii, että Yhdysvaltain virkamiehet ovat listaa laatiessaan ajatelleet pikemminkin Yhdysvaltain valtiorakennetta, jossa nämä elimet ovat riippumattomia.

Huomionarvoista on sekin, että listalla pääsi muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev, jota aiemmin on esitelty jopa liberaalina uudistajana, suhteellisen länsimyönteisenä poliitikkona verrattuna presidentti Vladimir Putiniin.

– Aiemmin puhuttiin, että Medvedev on hyvä poliisi ja Putin paha poliisi. Nyt listalla on siis Medvedev mutta ei Putinia, Arkady Moshes naurahtaa.

Putin ehtikin jo vitsailla pitävänsä loukkaavana, ettei häntä itseään ole pantu listalle.

Joka tapauksessa Venäjä pidättäytyi vastatoimista.

– Koirat haukkuvat, karavaani kulkee, Putin sanoi.

Eri asia on, mihin vastatoimiin Venäjä olisi voinut ryhtyä.

– Moskovalla on varsin rajalliset voimavarat vastata tähän listaukseen, Moshes sanoo.

"Oligarkkien" nimet näyttävät tulevan suoraan talouslehti Forbesin taannoisesta miljardöörilistauksesta. Niinpä joukossa on sellaisiakin talousvaikuttajia, joita ei ole tavattu pitää kovin läheisinä Kremlille.

Esimerkiksi Magnit-vähittäiskauppaketjun perustajan Sergei Galitskin ja Yandex-hakukoneyhtiön perustajan ja pääjohtajan Arkadi Voložin on katsottu menestyneen omin avuin, ilman Venäjän valtion tukea.

Jopa sellaiset liikemiehet, joilla on ollut raskaita vastoinkäymisiä viranomaisten kanssa, ovat päässeet listalle.

Listassa ei erotella lampaita vuohista, kyseessä ei ole täsmäisku vaan mattopommitus, summaa Vedomosti-lehti.

UPI:n Arkady Moshes pohtii, että listasta tehtiin tietoisesti mahdollisimman laaja.

– Siten lähetetään viesti, että kaikki suurrikkaat ja kaikki hallinnon työntekijät sekä ministerit kantavat osan vastuusta siitä, mitä tapahtuu Venäjän ulkopolitiikassa.

Listaus ei välttämättä merkitse, että henkilöihin kohdistetaan pakotteita. Silti sillä voi olla seurauksia.

Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset pankit ja muut rahoitusalan toimijat voivat epäröidä ryhtyä liiketoimiin sellaisten henkilöiden kanssa, jotka joskus voivat joutua pakotteiden kohteeksi.

Rahoitusala ei mielellään ajaudu vastahankaan Yhdysvaltain jyrkän pakotelainsäädännön kanssa.

Venäjän talouseliitti tuskin nousee kapinaan valtiojohtoa vastaan listauksen takia.

– En usko, että tämä lista millään tavoin ajaisi venäläistä eliittiä, mukaan lukien bisneseliittiä, muuttamaan suhdettaan Kremliin, ryhtymään mihinkään kapinaan, protestiin, purnaukseen, Moshes sanoo.

Liikemiehet vaikenevat ja syystä.

– He tekevät edelleen rahansa Venäjällä ja ovat edelleen riippuvaisia Kremlin päätöksistä eikä päinvastoin.

Enemmän kuin Kremlin todellista vaikutusvallan verkostoa lista ehkä kuvastelee Yhdysvaltain kongressin ja presidentti Donald Trumpin erimielisyyttä.

Kongressi on lainsäädännöllä sitonut Trumpin hallinnon kädet Venäjä-pakotteissa. Osana tätä lakipakettia kongressi vaati myös kyseisen listan.

Trumpin hallinto toimitti sen – eikä sitten mitään muuta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, että listan julkaisu ei sinällään muuta mitään Yhdysvaltain ja Venäjän ennestäänkin kireissä suhteissa.

– Listan julkaiseminen tuossa muodossa kertoo Trumpin hallinnon haluttomuudesta jyrkentää konfliktia, Moshes arvioi.

– Hallinto teki sen, mitä lainsäädännössä vaadittiin, mutta se ei halua ottaa aloitetta asiassa.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat julkaisi yli 200 venäläisvaikuttajan "oligarkkilistan": Mukana Putinin lähipiiriin kuuluvia liikemiehiä ja poliitikkoja

Putin pitää Trumpin hallinnon listaa "vihamielisenä eleenä"

Nämä Suomeen liitetyt venäläiset ovat Yhdysvaltain uudella "oligarkkilistalla" – Mykkänen: Ei vaikuta Suomen suhteisiin

Mikä on totuus Putinin varoista – reilun sadan tuhannen vuositulot vai ystävien nimiin piilotettu miljardiomaisuus?

Lue seuraavaksi