Narkomaanien ensiapukurssilla harjoitellaan yliannostustilanteiden varalle

Rovaniemellä järjestetään Suomen ensimmäinen huumeidenkäyttäjille räätälöity ensiapukurssi.

huumeiden käyttäjät
ruisku
AOP

Lapin ammattikorkeakoulun sairaanhoidon opiskelijat Jari Keränen ja Einari Viirretjärvi järjestävät rovaniemeläisille huumeidenkäyttäjille ainutlaatuisen palvelun, ensiapukurssin. He suunnittelivat ja toteuttavat opinnäytetyönään narkomaaneille räätälöidyn kurssin, jossa on otettu huomioon haastavan erityisryhmän tarpeet.

– Me halusimme tehdä sellaisen opinnäytetyön, jossa voimme vaikuttaa tärkeään yhteiskunnalliseen asiaan ja se otetaan kunnolla käyttöön. Me saamme myös toteuttaa tämän sellaisen kohderyhmän kanssa, joka on joutunut väliinputoajaksi, ja jäänyt pois palveluiden kohdennuksesta, Einari Viirretjärvi sanoo.

Suomessa juuri huumeidenkäyttäjille suunnattuja ensiapukursseja ei ole ennen järjestetty. Jari Keräsen mukaan joitakin hätäensiapukursseja on toteutettu, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti huumeidenkäyttäjille.

– Kyllä tämä on ensimmäinen tällainen kurssi laatuaan Lapissa ja koko Suomessa. Kurssilla paneudutaan tilanteisiin, joissa on muun muassa syytä epäillä yliannostusta. Hygieniaankin kiinnitetään erityistä huomiota, ettei synny epidemiavaaraa, Keränen kertoo.

Monistettavissa koko Suomeen

Jari Keränen ja Einari Viirretjärvi toivovat, että kurssia hyödynnetään muuallakin Suomessa . He lupaavat opinnäytetyönsä materiaalit vapaaseen käyttöön.

– Tämä on monistettavissa muuallekin. Toivottavasti kurssista saamamme kokemukset saadaan auttamaan huumeidenkäyttäjiä koko Suomessa, Keränen ja Viirretjärvi sanovat.

Rovaniemen kaupungin päihdetyössä tervehditään ilolla ammattikorkeakoululaisten rohkeaa tarttumista vaikeaan aiheeseen. Vastaavan päihdetyöntekijän Johanna Puolakan mukaan tarvetta tällaiselle kurssille on ja se järjestetään juuri kreivin aikaan.

– Huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapisteen Pompun asiakkaat ovat myös esittäneet toiveita ensiapukurssin toteuttamiseksi. Yhdeksän kymmenestä Pompun asiakkaasta on esittänyt kiinnostuksensa osallistua kurssille, Johanna Puolakka kertoo.