Jemenin kapinalliset valtasivat Adenin kaupungin – kapinallisilla Arabiemiraattien panssariajoneuvoja

Arabiemiraattien tukemat kapinalliset partioivat Adenin kaupungin kaduilla. Pääministeri valmistautuu pakenemaan maasta.

Jemen
Etelä-Jemenin kapinalliset partioivat tiistaina Adenin kaduilla.
Etelä-Jemenin kapinalliset partioivat tiistaina Adenin kaduilla.STR / EPA

Pitkää sisällissotaa käyvän Jemenin hallitus joutunut piiritetyksi eteläisessä Adenin satamakaupungissa, jota hallitus on tähän asti pitänyt tukikohtanaan.

Arabiemiraattien tukemat Etelä-Jemenin kapinalliset ovat ottaneet kaupungin hallintaansa kaksi päivää kestäneiden taistelujen jälkeen.

Pääministeri Ahmed Obaid Bin Daghar on saarrettu presidentinpalatsiin. Hänen kerrotaan valmistautuvan lähtemään Saudi-Arabiaan, jossa presidentti Abed Rabbo Mansour Hadi on oleskellut jo pitkään.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Taistelujen kuluessa kapinalliset valtasivat myös hallituksen joukkojen leirin Dar Saadin kaupunginosassa. Uutistoimisto AP:n haastatteleman hallituksen joukkojen upseerin mukaan kapinallisilla oli käytössä Arabiemiraattien panssariajoneuvoja.

Adenin sunnuntaina alkaneissa taisteluissa on kuollut ainakin 36 ihmistä ja haavoittunut 185.

Etelä-Jemenin kapinallisiin kuuluva mies kantaa konekivääriä.
Arabiemiraatit on kouluttanut ja aseistanut Etelä-Jemenin kapinallisia.STR / EPA

Arabiemiraatit aseistaa etelän kapinallisia

Adenin taistelut kertovat Jemenin sisällissodan saavan entistä sekasortoisempia piirteitä.

Saudi-Arabian johtama koalitio on taistellut Jemenin hallituksen puolesta Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan maan pohjoisosissa kolme vuotta. Nyt koalitio kuitenkin rakoilee pahasti

Arabiemiraatit on mukana Saudi-Arabian koalitiossa, mutta suhtautuu varautuneesti presidentti Hadiin. Presidentti on liittoutunut Jemenin muslimiveljeskunnan kanssa, jota Arabiemiraatit pitää terroristijärjestönä.

Kuluneen vuoden kuluessa Arabiemiraatit on kouluttanut ja aseistanut Jemenissä omia joukkojaan Hadia vastaan. Koulutusta ja aseita on saanut myös viime vuonna perustettu Etelä-Jemenin kapinallisliike.

Jemenin sisällissodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä. Taistelut ovat ajaneet kodeistaan noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Lisää aiheesta:

Jemenin verinen konflikti mutkistuu entisestään – Etelä-Jemenissä puhkesi rajuja yhteenottoja

Miten suomalaisvaunu päätyi Jemenin veriseen sisällissotaan? Tuomioja: Päätökset eivät kestä tarkempaa tarkastelua

Patrian valmistama panssariajoneuvo Jemenin sodassa? – Ulkoministeriö norjalaislehden uutisesta: "Tietenkään se ei ole hyvä tieto"

Lähteet: AP