1. yle.fi
  2. Uutiset

Väärän hälytyksen lähettänyt työntekijä luuli Havaijin ohjusuhkaa todelliseksi

Meneillään oli harjoitus, mutta työntekijä sanoo, ettei kuullut sitä.

hätätilanteet
Väärä ohjushälytys hawajilaisille.
Yle Uutisgrafiika

Havaijilla väärän ohjushälytyksen kaksi viikkoa sitten lähettänyt hätätilalaitoksen työntekijä luuli uhkan olevan todellinen. Yhdysvaltain viestintäviraston FCC:n raportin mukaan syynä tapahtuneeseen oli puutteellinen kommunikaatio ja valvonta.

Virheellinen hätäviesti lähti asukkaiden matkapuhelimiin sekä televisio- ja radioasemille. Se aiheutti osavaltiossa laajaa paniikkia.

Viesti lähetettiin tilanteessa, jossa Havaijin hätätilaviranomaiset olivat testaamassa hälytysjärjestelmää. Työntekijä luuli harjoitusta todelliseksi varoitukseksi saaria uhkaavasta ohjuksesta ja lähetti hätäviestin.

Harjoituksessa käytettyyn äänitteeseen sisältyi poikkeuksellisesti lause "Tämä ei ole harjoitus". Äänite kuitenkin alkoi ja päättyi sanoilla "harjoitus, harjoitus, harjoitus".

Työntekijä on kertonut kirjallisessa lausunnossa, ettei kuullut "harjoitus, harjoitus, harjoitus" -osaa.

Esimiehen vahvistusta ei tarvittu

FCC ihmettelee, että ohjushälytyksen pystyi lähettämään yksi henkilö. Viestin lähettämiseen ei vaadittu esimiehen tai kollegan vahvistusta.

Ongelmallista oli myös, että Havaijin viranomaisten käyttävät samaa tietokoneohjelmaa sekä harjoituksiin että todellisiin hälytyksiin.

Väärän hälytyksen peruminen vei 38 minuuttia koska korjauksia varten ei ole olemassa standardoitua järjestelmää.

FCC:n mukaan Havaijin viranomaiset ovat kutenkin ryhtyneet toimiin, jotta väärä hälytys ei toistuisi. Harjoitusten valvontaa on lisätty ja on luotu järjestelmä mahdollisten uusien väärien hälytysten korjaamiseksi.

Viestin lähettäneen työntekijän nimeä ei ole julkistettu. Hän työskentelee edelleen hätätilalaitoksessa, mutta ei enää ole tekemisissä varoitusjärjestelmän kanssa.

Aiemmin aiheesta:

Havaijilla annettiin vahingossa varoitus ohjusiskusta - "Työntekijä painoi väärää nappia"

"Voi luoja, tässä se sitten oli" – väärä ohjushälytys säikäytti havaijilaiset

Lue seuraavaksi