1. yle.fi
  2. Uutiset

Havaijilla väärän ohjushälytyksen tehnyt työntekijä sai potkut

Kaikkiaan kolme ihmistä on joutunut lähtemään Havaijin hätätilaviraston palveluksesta virheellisen ohjushälytyksen takia. Yksi irtisanotuista on viraston epäonninen työntekijä, joka lähetti virheellisen hätäviestin.

Havaiji
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Havaijin kaksi viikkoa sitten tapahtunut ohjushälytys on johtanut irtisanomisiin saaren hätätilavirastossa. Viraston johtaja Vern Miyagi erosi tehtävistään tiistaina, kertoi uutistoimisto AP myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Myöhemmin uutistoimisto Reuters kertoi, että myös apulaisjohtaja Toby Clairmont on eronnut tehtävistään. Kahden johtajan lisäksi myös väärän hälytyksen tehnyt viraston työntekijä sai lähteä. Työntekijän henkilöllisyyttä ei ole julkistettu.

Viranomaisten mukaan työntekijä oli jo aiemminkin työssään sekoittanut harjoituksen ja todellisen tapahtuman.

Yhdysvaltain viestintäviraston FCC julkisti tiistaina raporttinsa tammikuun 13. päivän tapahtumista. Raportin mukaan syynä väärään ohjushälytykseen oli puutteellinen kommunikaatio ja valvonta.

Lisäksi hätäkeskuksen työntekijä kuuli väärin hälytyksen ja luuli ohjusuhan olevan todellinen.

Työntekijä on tehnyt epäonnisesta työpäivästään kirjallisen selonteon työnantajalleen. Viesti lähetettiin tilanteessa, jossa Havaijin hätätilaviranomaiset olivat testaamassa hälytysjärjestelmää. Työntekijä luuli harjoitusta todelliseksi varoitukseksi saaria uhkaavasta ohjuksesta ja lähetti hätäviestin havaijilaisten matkapuhelimiin sekä televisio- ja radioasemille.

Viesti aiheutti osavaltiossa paniikkia.

Väärän hälytyksen peruminen vei lähes 40 minuuttia teknisten ongelmien takia.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi