Professori: Perhevapaamallia voisi muuttaa, jotta ensimmäisten kahden lapsen synnytystahti rauhoittuisi

Perhevapaamalli kannustaa toisen lapsen hankkimiseen kolmen vuoden sisällä ensimmäisestä. Suomalaiset synnyttävätkin nyt selvästi aiempaa tiheämmin.

perheet
vauva ja isosisko joka pussaa lasta
Sisarusten välinen keskimääräinen ikäero on pienentynyt Suomessa jo pitkään. Tutkimusprofessori Anna Rotkirch ja uraäitiverkoston edustaja Mirva Niskasaari keskustelivat aiheesta Aamu-tv:ssä.

Perhevapaamallia voisi muuttaa synnytystahtia harventavaan suuntaan, ehdottaa Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Nykymallissa vanhempainpäiväraha pysyy samana, jos toinen lapsi syntyy ennen kuin esikoinen on täyttänyt kolme vuotta. Toisin sanoen jos synnytysväli on yli kolme vuotta, vanhemmat yleensä häviävät taloudellisesti. Päivärahan suuruus määräytyy vanhemmuutta edeltävien työtulojen mukaan.

Kolmen vuoden sääntöön tulisi Rotkirchin mukaan miettiä muutoksia, kun perhevapaiden uudistamista tänä vuonna valmistellaan.

– Kun tätä aikanaan tehtiin, ei ajateltu että sillä olisi vaikutusta syntymäväleihin, vaan ajateltiin että tuetaan äitien taloudellista asemaa. Miksei väli voisi olla vaikka 3,5 tai 4 vuotta, se ei muuttaisi hirveän paljon mutta sallisi vähän varaa odottaa, Rotkirch sanoo.

Samaa mieltä on uraäitien Mothers in Business -verkoston hallituksen jäsen Mirva Niskasaari.

– Kyllä tällä on iso vaikutus. Jos äiti palaa töihin kahden lapsen välillä ja tekee vaikka lyhennettyä työaikaa, niin on kannattavampaa yrittää saada toinen lapsi ennen kuin ensimmäinen täyttää kolme, Niskasaari sanoo.

Synnytystiheys kiihtyy

Yllättävää on, että suomalaisten saavat ensimmäisen ja toisen lapsensa nykyään selvästi tiheämmin kuin menneinä vuosikymmeninä.

– Jos luulee, että aiemmin syntyi paljon lapsia tosi tiheästi, niin ei. 1930-, 40- ja 50-luvuilla syntyneillä oli isompi syntymäväli kuin mitä se on tällä hetkellä. Keskimääräinen syntymäväli on ollut jopa 3,5 vuotta välillä, ja nyt se on 2,5 vuotta ja menossa luullakseni edelleen alaspäin, sanoo tutkimusprofessori Rotkirch.

Suomalaiset pitävät suhteellisen pientä ikäeroa ihanteellisena. Väestöliiton kyselyssä 60 prosenttia 18–35-vuotiaista oli sitä mieltä, että ensimmäisten kahden lapsen ihanteellinen ikäero on korkeintaan 27 kuukautta eli 2 vuotta ja 3 kuukautta.

Moni ajattelee, että lapsista on seuraa toisilleen ja että jälkeläisten pikkulapsiaika tiivistyy suhteellisen lyhyeksi – eli että vanhemmille jää elämässään enemmän aikaa muuhun.

– Ihmisillä tuntuu olevan vähän sellainen ajatus, että stressi tulee sitten siinä kerralla. Mutta toki tilanteet ovat yksilöllisiä, joillekin se voi sopiakin, Niskasaari sanoo.

WHO:n suositus: 2 vuotta ja 3 kuukautta

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että synnytysväli olisi vähintään 2 vuotta ja 3 kuukautta.

Sitä tiheämmällä synnytysvälillä on Rotkirchin mukaan todettu olevan tilastollinen yhteys matalampaan syntymäpainoon ja ennenaikaisiin syntymiin. Norjalaistutkimus viittaa Rotkirchin mukaan jopa äidin ja isän eliniän lyhentymiseen, jos synnytysväli on tätä lyhyempi.

Rotkirch muistuttaa, ettei kyse ole ehdottomasta rajasta vaan asiasta, jota jokaisen tulisi itse pohtia.

– Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö olisi perheitä joissa on lyhyet syntymävälit ja se toimii varsin hyvin. Nämä ovat tilastollisia keskiarvoja.