Turkulainen kunnallispoliitikko Olavi Mäenpää on kuollut

Mäenpää menehtyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä aiemmin saamansa sairauskohtauksen takia.

Olavi Mäenpää
Olavi Mäenpää
Olavi Mäenpää vuonna 2009.Juha Metso / AOP

Turun kunnallispolitiikassa vuosikymmeniä mukana ollut Olavi Mäenpää on kuollut. Hän menehtyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Syynä oli hänen aiemmin saamansa sairauskohtaus.

Mäenpään kuolemasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Mäenpään poika vahvistaa asian Ylelle.

Vuonna 1950 Tyrväällä syntynyt Olavi Mäenpää aloitti poliittisen uransa SDP:ssä, josta hän siirtyi Suomen Maaseudun Puolueeseen. Mäenpää erotettiin SMP:stä vuonna 1986 erimielisyyksien takia.

Turun kaupunginvaltuustossa Olavi Mäenpää aloitti vuonna 1992. Aluksi Mäenpää oli sitoutumaton ja myöhemmin ryhmän nimenä oli Kansallinen Rintama, Suomen Kansan Sinivalkoiset, pelkät Sinivalkoiset ja Suomidemokraatit. Välillä Mäenpää edusti Vapauspuoluetta. Olavi Mäenpään valtuustoura loppui vuonna 2017, jolloin hän ei enää päässyt läpi kuntavaaleissa.

Kuntavaaleissa Olavi Mäenpää oli usein ääniharava. Hän havitteli myös valtakunnanpolitiikkaan ja oli useamman kerran ehdolla eduskuntavaaleissa. Turussa saatu suosio ei kuitenkaan koskaan riittänyt kansanedustajan paikkaan.

Mäenpää tuli tunnetuksi kansallismielisenä poliitikkona, joka arvosteli kovin sanoin muun muassa pakolaisten vastaanottoa. Kaupunginvaltuustossa Mäenpää tuli kuuluisaksi pitkistä puheenvuoroistaan.

Mäenpään tyyli synnytti runsaasti ristiriitoja, jotka johtivat toisinaan oikeussaliin asti. Mies sai tuomioita muun muassa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksesta ja törkeästä väärennyksestä.