Kryptokriittisyys leviää – Facebook kieltää kryptovaluuttojen mainostamisen

Aiemmin pankkikonserni Nordea ilmoitti kieltävänsä työntekijöiltään kaupankäynnin kryptovaluutoilla.

kryptovaluutta
Facebook ilmoitti eilen estävänsä kaikki mainokset, joissa myydään kryptovaluuttoja tai niitä välittäviä palveluilta.
Yle Uutisgrafiikka

Yescoin, RichCoin, EggCoin, Karmacoin, PeopleCoin, TodayCoin, Bubble.

Erilaisten kryptovaluuttojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun tunnetuimman virtuaalivaluutan Bitcoinin arvo lähti laukalle viime vuoden jälkipuoliskolla. Tällä hetkellä erilaisia kryptovaluuttoja on yli 1 500 ja uusia syntyy päivittäin.

Vertailun vuoksi maailmassa on yhteensä 180 virallista valuuttaa.

Alun perin maksamisen välineeksi kehitetyistä kryptovaluutoista on huuman myötä muodostunut sijoituskohteita, jotka houkuttelevat mielikuvilla keltaisista lamborghineista ja luksusjahdeista. Toisin kuin perinteisiä sijoituskohteita, pörssimaailman säännöt eivät sido kryptovaluuttoja, mikä on puolestaan houkuttellut huijareita helpon rahan apajille.

Markkinat ovat kohtauspaikka ja kryptomarkkinnoilla haaveilijat ovat kohdanneet huijarit. Viimeisin esimerkki tästä saatiin viime viikolla Yhdysvalloista, missä joukko sijoittajia haastoi kryptovaluutan vaihtopalvelu BitConnectin oikeuteen.

Facebook pesee venäläismainosten tahraamat kasvonsa

Kryptovaluutat ovat viime viikkoina ajautuneet vastatuuleen.

Facebook ilmoitti eilen estävänsä kaikki mainokset, joissa myydään kryptovaluuttoja tai niitä välittäviä palveluita. Uuden säännön seurauksena BitConnectin kaltaiset kryptovaluuttapörssit eivät voi enää houkutella uusia asiakkaita Facebookissa tai Instagramissa.

Kieltopäätöstään somejätti perustelee sillä, että useat kryptovaluuttojen parissa toimivat yritykset eivät operoi "hyvässä hengessä".

– Haluamme, että ihmiset voivat jatkossakin löytää uusia tuotteita ja palveluita Facebookin mainosten kautta ilman pelkoa huijatuksi tulemisesta, Facebookin tuotepäällikkö Rob Leathern kirjoitti Facebook business -blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Leathernin mukaan kielto on tarkoituksella aluksi laaja. Ajan myötä sitä on tarkoitus tarkentaa, kun menetelmä tarkentuvat.

Facebook on saanut runsaasti kritiikkiä mainostamista koskevista käytännöistään ja viime vuonna yhtiö myös itse myönsi ongelmat. Venäjältä käsin ostetut mainokset levittivät väärää tietoa ja valeuutisia somepalvelussa Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan ja yhtiön algoritmit ovat mahdollistaneet mainosten kohdistamisen rasistisille käyttäjille.

Nyt somejätti veti ennaltaehkäisevästi rajan kryptovaluuttoihin. Tämäkin raja tullee siirtymään vielä tulevaisuudessa. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg julkaisi tammikuun alussa palvelussa kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän ilmaisi kiinnostuksensa kryptovaluuttojen luomiin mahdollisuuksiin. Tulevaisuus voi siis vielä tuoda mukanaan FacebookCoinin (Facecoin on jo olemassa, mutta se ei liity mitenkään Facebookiin)

Nordealta täystyrmäys kryptovaluuttoja kohtaan

Finanssikonserni Nordea otti vielä jyrkemmän kannan kryptovaluuttoihin viime viikolla. Pankki aikoo kieltää kaikkia työntekijöitään käymästä kauppaa bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla. Kiellon on määrä astua voimaan helmikuun lopussa.

Nordea perustelee tiukkaa linjaansa kryptovaluuttoihin liittyvillä riskeillä, jotka voivat pankin mukaan johtaa epäeettisiin tai jopa rikollisiin tilanteisiin.

Nordean linjaus on saanut kritiikkiä Tanskassa, missä finanssialan työntekijöitä edustavan Finansforbundetin johtaja Kent Petersen totesi pankkikonsernin menevän liian pitkälle työntekijöidensä oikeuksien rajoittamisessa. Petersen lupasikin, että tarvittaessa kiellon laillisuus punnitaan oikeudessa.

Nordea ei ole ainoa pankki, jossa virtuaalivaluuttoihin suhtaudutaan suurella varauksella. Mutta toistaiseksi muissa pankeissa täyskiellon sijaan turvaudutaan vahvoihin suosituksiin.

Minkä kannan kryptovaluuttoihin ottaa EU?

Nordean päätös sulkea kryptovaluutat toimintansa ulkopuolelle asettaa paineita viranomaisille, joilta nyt odotetaan suosituksia kryptovaluuttojen kanssa toimimiseen. Euroopan pankkiyhdistysten liitto ei ole vielä ottanut kantaa asiaan.

Yksi pikaisimmin linjausta kaipaava kryptovaluuttoihin liittyvä asia on ICO eli intial coin offering. ICO voidaan suomentaa kolikkoanniksi, jossa ihmisille tarjotaan mahdollisuutta ostaa uutta kryptovaluuttaa. Toisin kuin perinteisessä osakeannissa, ICO:ssa sijoittaja ei saa osuutta yhtiöstä vaan ainostaan tokeneita eli rahakkeita, joiden arvon odotetaan nousevan.

Kuka tahansa voi polkaista kolikkoannin pystyyn ilman sen kummempia vastuita.

Kiina ja Etelä-Korea ovat jo kieltäneet ICO:t ja Yhdysvallat on kieltänyt kansalaisiaan osallistumasta näihin digitaalisiin joukkorahoituskampanjoihin.

Lue myös:

Maailman kryptovaluuttojen arvo on jo liki 700 miljardia dollaria – asiantuntijat kertovat, mitä kryptohuuma tuo tullessaan

Lohkoketjut demokratisoivat internetin ja mullistavat maailman – mutta huomaammeko mitään?

Ministeriö aikoo suitsia bitcoinien kauppaa – viranomaiset haluavat tietoonsa ketkä käyttävät kryptovaluuttoja