HSL vastaa arvosteluun: Etelä-Espooseen tulee uusia bussilinjoja

Helsingin seudun liikenne HSL ehdottaa Espoolle kuutta toimenpidettä, jotta länsimetron mukanaan tuomat ongelmat saadaan ratkaistua.

Länsimetro
Matinkylän bussiterminaali, Espoo
Antti Haanpää / Yle

Länsimetron tulo on pannut sekaisin monen pääkaupunkiseudulla asuvan arjen: esimerkiksi työmatka-ajat ovat saattaneet pidentyä.

Helsingin seudun liikenne eli HSL kertoo nyt tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että se on tällä viikolla ehdottanut Espoolle yhteensä kuutta toimenpidettä, joiden enimmäiskustannus on HSL:n arvion mukaan enintään noin kolme miljoonaa euroa vuodessa. Toimenpiteisiin kuuluu myös kokonaan uusia bussilinjoja.

Näin HSL parantaisi Etelä-Espoon bussiliikennettä:

  • Uusi linja Haukilahti–Westend–Lauttasaari, liikennöisi arkisin (liikenteen aloitus elokuussa, mikäli asiasta päätetään HSL:n hallituksessa 13. helmikuuta)
  • Uusi linja Kivenlahti–Kehä II–Leppävaara, liikennöisi ruuhka-aikaan (aloitus syksyllä, mikäli asiasta päätetään 13. helmikuuta)
  • Uusi linja Latokaski–Tapiola–Meilahti tai linjan 125B jatkaminen Latokaskeen, liikennöisi ruuhka-aikaan (aloitus syksyllä tai huhtikuussa, mikäli asiasta päätetään 13. helmikuuta)
  • Linjan 158 vuorojen jakaminen kahtia reitin päässä Espoossa (aloitus maalis-huhtikuussa, mikäli asiasta päätetään 13. helmikuuta)
  • Linjalle 543 mahdollinen lisäauto koululaisyhteyksiä varten (aloitus huhtikuussa, mikäli asiasta päätetään 13. helmikuuta)
  • Mahdollisia moottoritievuoroja Saunalahteen linjalle 164 ruuhka-aikaan (aloitus huhtikuussa, mikäli asiasta päätetään 13. helmikuuta)

Ehdotukset ovat vastaus Espoon konsernijaostolle, joka vaati aiemmin tammikuussa lukuisia korjauksia länsimetron liityntäliikenteeseen.

Konsernijaoston mukaan joukkoliikenteen palvelutaso oli heikentynyt merkittävästi suurella osalla asukkaista sen jälkeen kun linjastomuutokset olivat tulleet voimaan tammikuun alussa.

HSL:n mukaan sillä on jo nyt käynnissä ja valmistelussa lukuisia pienempiä toimenpiteitä kuten korjauksia linjojen aikatauluihin.

– Arvioimme, että jo päätetyillä aikataulumuutoksilla ja nyt käsittelyssä olevilla kuudella isommalla parantamistoimella tilannetta saadaan olennaisesti parannettua, sanoo joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila tiedotteessa.

Espoon kaupunginhallitus aikoo pitää ensi viikolla ylimääräisen kokouksen, johon kaupungin teknisen toimen johtajan on määrä valmistella päätösehdotus yhdessä HSL:n kanssa.

Aiemmin aiheesta:

Espoon kaupunginhallituksen pj: Länsimetrosta on tulossa vielä miljoonien lisälasku (Yle Uutiset 29.1.2018)

"Kymmenen minuutin lupaus" kummittelee länsimetron ongelmien jälkipuinnissa – luvattiinko matka-aikojen pidennykselle kattoa vai ei? (Yle Uutiset 25.1.2018)

Espoon päättäjät ja HSL tukkanuottasilla joukkoliikenteen korjausliikkeistä – 5 kysymystä vastuuhenkilöille (Yle Uutiset 25.1.2018)

"Miten on mahdollista, että suunnittelu on perustunut vanhoihin asiakasmääriin?" Espoo vaatii lukuisia korjauksia länsimetron liityntäliikenteeseen (Yle Uutiset 22.1.2018)

Analyysi: Viisi syytä, miksi Länsimetron liityntäliikenteen alku on nostanut porua (Yle Uutiset 19.1.2018)