Kryptovaluutta BitConnectia epäillään pyramidihuijaukseksi – markkinointimiehen maanisesta esiintymisestä tuli meemi

BitConnect sulki lainapalvelunsa tammikuussa, minkä jälkeen yhtiön kryptovaluutan BCC:n arvo romahti. Moni sijoittaja jäi nuolemaan näppejään.

Kuva: AOP

Yhdysvalloissa sijoittajat ovat nostaneet kaksi oikeusjuttua useissa maissa toimivaa kryptovaluutan vaihtopalvelu BitConnectia vastaan.

Rahansa menettäneiden ja korvauksia vaativien sijoittajien mukaan BitConnect on pyramidihuijaus.

Myös kryptovaluutta-alan vaikuttajat ovat aiemmin varoitelleet BitConnectista. Muun muassa älysopimusalusta Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin ja virtuaalivaluutta Litecoinin perustaja Charlie Lee kyseenalaistivat BitConnectin toiminnan viime vuonna.

Talousuutissivusto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan BitConnect houkutteli ihmisiä vaihtamaan omistamaansa kryptovaluutta bitcoinia yrityksen omaan digitaaliseen valuuttaan BitConnect Coiniin (BCC). Yritys sanoi lainaavansa BCC:t eteenpäin ja maksavansa sijoittajien pääomalle yli 40 prosentin kuukausittaisia korkoja.

BitConnect joutui vastatuuleen tässä kuussa, kun Pohjois-Carolinan ja Teksasin osavaltioiden viranomaiset varoittivat yritystä, että sillä ei ollut lupaa myydä arvopapereita kyseisissä osavaltioissa.

Varoituksen jälkeen BitConnect sulki lainapalvelunsa. Samalla BCC:n vaihtokurssi romahti yli 300 dollarista reiluun kuuteen dollariin. Ennen romahdusta BCC oli kahdenkymmenen markkina-arvoltaan suurimman kryptovaluutan joukossa.

Sijoittajat kärsivät suuria tappioita

Ryhmä pettyneitä sijoittajia nosti ryhmäkanteen BitConnectia vastaan viime viikolla liittovaltion tuomioistuimessa Floridassa.

Bloombergin mukaan sijoittajaryhmä sanoo menettäneensä huijauksessa yhteensä 771 000 dollaria.

Ryhmä syyttää BitConnectia ja yrityksen johtajia sekä markkinoijia muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion ja osavaltioiden arvopaperilakien rikkomisesta ja petollisesta kaupankäynnistä.

Lohkoketjuteknologiaa ja kryptovaluuttoja seuraavan CoinDesk-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan kentuckylainen yksityishenkilö nosti toisen kanteen BitConnectia ja yrityksen rekisteröimätöntä asiamiestä vastaan tämän viikon maanantaina.

Kanteen nostaneen miehen mukaan asiamies johti sijoittajia harhaan lupauksilla voitoista ja hyötyi itse toiminnastaan.

Bloomberg ei onnistunut tavoittamaan BitConnectin vastuuhenkilöitä kommentoimaan oikeusjuttuja. Yrityksen sivuilla ei ole tietoa vastuuhenkilöistä eikä yhteystietoja.

Huijausepäilyistä huolimatta BitConnect jatkaa edelleen toimintaansa. Yritys järjestää parhaillaan ICO:a eli digitaalista joukkorahoituskampanjaa, jossa se myy sijoittajille uutta virtuaalivaluuttaa BitConnect X Coinia (BCCX).

BitConnectin mukaan BCCX tulisi myöhemmin vaihdettavaksi kryptovaluuttapörsseihin. Finanssivalvonta varoitti marraskuussa suomalaisia sijoittajia ICO:ihin liittyvistä riskeistä.

Myyntimiehelle nauretaan netissä

Yksi BitConnectille kasvot antaneista ihmisistä on newyorkilaisena Carlos Matosina esiintyvä mies, joka piti ylienergisen myyntipuheen yrityksen markkinointitilaisuudessa. Video esiintymisestä on ladattu videopalvelu YouTubeen.

Matosin maanisesta performanssista on tullut vitsi sosiaalisessa mediassa. Netinkäyttäjät ovat tehneet videosta otetuista kuvakaappauksista erilaisia meemikuvia. Tallenteesta on myös tehty musiikkivideoita.

Alla olevaan tviittin videoon on leikattu "parhaita paloja" miehen esiintymisestä.

Aiemmin pyramidihuijaukseksi on epäilty virtuaalivaluutta OneCoinia, johon ainakin 20 000 suomalaisen on arvioitu sijoittaneen rahojaan.

BitConnect on Suomessa ilmeisesti jäänyt vähemmälle huomiolle. Jotkut suomalaiset kuitenkin kertovat nettikeskusteluissa laittaneensa pääomaansa kiinni BCC:hen.