Sininen tulevaisuus tyrmää aktiivimallin arvostelun: "Aktiivimalli ei leikkaa työttömyystukea, vaan päin vastoin nostaa sitä"

Sininen tulevaisuus kannattaa tasa-arvoa, jossa miehiä ei sorreta.

politiikka
Sampo Terho
Sampo TerhoJarno Kuusinen / AOP

Sininen tulevaisuus puolustaa tiukasti hallituksen aktiivimallia. Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho ihmetteli keskiviikkona puolueen eduskuntaryhmän ja ministeriryhmän kokouksessa, kenen asiaa punavihreä oppositio ajaa.

– Hallituksen talouspolitiikka on onnistunutta. Näyttää, että Suomessa päästään 72 prosentin työllisyystavoitteeseen. Se on vasta välitavoite, päämääränä on päästä Pohjoismaiden tasolle, 75 prosenttiin, Terho sanoi.

Terho tyrmää ay-liikkeen arvostelun aktiivimallia kohtaan.

– Punavihreä oppositio on nostanut vain yhden asian esille ja unohtanut kokonaisuuden. Suomea johtaa eduskunta, ei ammattiyhdistysliike. Vasemmisto on aloittanut pitkän vaalikampanjan.

Vääriä tietoja aktiivimallista

Terhon mukaan aktiivimallia on käsitelty julkisuudessa puutteellisin tiedoin. Se on vain yksi hallituksen tavoite.

Terho viittaa hallituksen nk. kymppilistaan. Siitä sovittiin työmarkkinajärjestöjen kanssa käydyissä keskusteluissa 2016. Listasta on jo toteutettu Terhon mukaan myös monia pehmeitä tavoitteita esimerkiksi niin kutsuttu Lex Lindström.

Lex Lindström mahdollisti noin 5 000 työttömyyskorvauksella elävän kuusikymppisen pääsyn kertarysäyksellä eläkkeelle.

– Aktiivimalli ei leikkaa työttömyystukea, päinvastoin se nostaa sitä 70 prosentilla työntekijöistä, kun työttömyyden karenssi lyhenee, Terho sanoo.

Terhon mukaan tämä on paitsi hallituksen linja, myös sinisten linja: ei kumarreta työmarkkinajärjestöjen suuntaan.

Tasa-arvopuolue ilman äärifeminismiä

Sininen tulevaisuus julistaa myös olevansa on tasa-arvopuolue ilman äärifeminismiä.

– Haluamme nostaa naisia, mutta emme painaa miehiä, sanoo Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Sininen tulevaisuus esittää, että yli 250 ihmistä työllistävät yritykset julkaisevat palkkatilastonsa.

–Samasta työstä on maksettava sama palkka, sanoo Simon Elo.

Elon mukaan on aika puhua myös miehiin kohdistuvasta väkivallasta, jossa tekijänä on nainen.

Soini: Ehkä lähden, ehkä en

Sinisillä ei ollut omaa presidentinvaaleissa omaa ehdokasta. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ylsi vaaleissa kolmannelle sijalle. Sininen tulevaisuus ei saanut vaaleissa uuden puolueen kipeästi kaipaamaa näkyvyyttä.

– Enpä usko, että siitä oli mitään haittaa. Vaaleissa oli yksi iso uutinen: tasavallan presidentti sai yli 62 prosenttiä äänistä. Aika moni sinisten kannattajista äänesti häntä, sanoo ulkoministeri Timo Soini (sin.)

Soini ei suostu vastaamaan suoraan siihen, lähteekö hän ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Näkyvälle hahmolle olisi tilaus, sillä puolueen kannatus oli Ylen joulukuun mielipidemittauksessa 2, 3 prosenttia.

– Tässä on vuosi ja neljä kuukautta aikaa. Nuo nuoret pärjää aika hyvin. Aika monet tuolla kansan riveissä antaa kannustusta., mutta politiikassa mikään ei ole kiveen hakattua.

Soinin viesti oli siis vielä keskiviikkona: ehkä lähden, ehkä en.