IS: Venäläisten Viipuriin takavarikoima matkustaja-alus pääsee vihdoin palaamaan Suomeen

Venäläinen oikeus on päättänyt, että yli puoli vuotta Viipurissa takavarikossa ollut alus voi tulla Suomeen. 20 senttimetriä paksu jää tosin estää nopean lähdön.

takavarikko
Charlotte Viipurin satamassa
Charlotte on tällä hetkellä jäiden ympäröimänä viipurilaisessa satamassaJarmo Ahonen

Viipurissa viime kesäkuussa takavarikoitu suomalaisalus pääsee palaamaan Suomeen. Asiasta Suomessa ensimmäisenä uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)Viipurin kaupunkioikeus on päättänyt asiasta eilen tiistaina.

Jupakka sai alkunsa viime kesäkuussa, kun lappeenrantalaisen Rakuunakillan seurue oli bussimatkalla luovutetun Karjalan alueella. Matkan aikana seurue teki suomalaisaluksella risteilyn Viipurinlahdella. Risteily lähti Sovetskista eli entisestä Johanneksesta, ja matkalla seurue piipahti lähellä luovutettuja saaria, kuten Teikarsaarta ja Suonionsaarta.

Reilu viikko risteilyn jälkeen Venäjän viranomaiset takavarikoivat suomalaisyrityksen laivan viipurilaiseen satamaan.

Alus kiinni jäissä

Laivan omistaa haminalainen JaPi-matkat oy. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jarmo Ahonen kertoo, että hän kävi katsomassa alusta viimeksi torstaina ja se vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa.

– Mutta nyt se vasta jumissa on. Ympärillä on 20 senttimetriä paksu jää.

Alus ei omin voimin pysty satamasta paksun jään takia lähtemään. Jarmo Ahosen mukaan heillä on kuitenkin toive saada alus Suomeen mahdollisimman nopeasti. Ahonen aikoo heti huomenna mennä katsomaan alusta ja yrittää selvittää, miten alus viipurilaisesta satamasta saadaan pois.

Jättisakot pienenivät murto-osaan

Jarmo Ahonen JaPi-matkoista kertoo, että alun perin venäläiset vaativat heiltä yli 100 000 euron suuruisia sakkoja. Oikeudenkäynnin aikana sakot vähenivät niin, että nyt maksettavaksi määrätty sakko on arvoltaan reilut 20 euroa.

– Pitää varmaan kerätä kolehti, että saadaan sakot maksettua, tuumaa Ahonen.

Ahonen aikoo sakot maksaa, vaikka ei itse oikein tiedä, mistä hän on tuomion saanut. Omasta mielestään Ahonen on toiminut kaikkien ohjeiden ja lakien mukaan.

Matkan varrella Ahosta on syytetty alkoholin myynnistä ja ns. kabotaasista eli siitä, että hän olisi kuljettanut reittiliikenteen kaltaisesti turisteja Venäjällä. Ahosen mukaan alkoholia ei aluksella ole Venäjän puolella myyty, minkä asian venäläiset viranomaisetkin myöhemmin myönsivätkin.

Ilta-Sanomien haastatteleman Ahosen puolustusasianajaja Andrei Ahremtšukin mukaan Ahosta on syytetty siitä, että hän oli aluksellaan kuljettanut laittomasti turisteja Venäjän sisävesillä. Valtiorajan yli tuotua kulkuneuvoa saisi asianajajan mukaan käyttää vain yksityiseen käyttöön, mutta ei liiketoimintaan.

Laiva Viipurin satamassa
Charlotte kesällä ViipurissaKati Lyytikäinen

Ahonen on yli kymmenen vuoden ajan kuljettanut aluksellaan turisteja Viipurinlahdella. Tälläkin kertaa hän oli etukäteen varmistanut, että alus saa kulkea ja ankkuroitua Sovetskiin. Kabotaasista ei Ahosen mukaan ole kyse.

– Sellainen olo jäi, että venäläiset viranomaiset huomasivat itsekin, että eihän tässä mitään tuomittavaa ole, mutta pakko on joku sakko antaa, sanoo Ahonen.

Ahosen yrityksen omistama Charlotte-alus takavarikoitiin kesäkuun alkupuolella. Sillä oli tarkoitus tehdä juhannuksen aikaan perinteisiä juhannus-risteilyjä. Takavarikon aiheuttamia ansionmenetyksia Ahonen ei halua edes laskea.

– Kun ei se mitään hyödytä.