Meryl Streep haluaa nimestään tuotemerkin – näin ovat toimineet myös Taylor Swift ja Sean Connery

Oscar-palkittu näyttelijä haluaa suojata nimensä käytön väärissä yhteyksissä.

Meryl Streep
Meryl Streep
Meryl Streep Roomassa 2009.EPA/CLAUDIO ONORATI

Streep on toimittanut hakemuksen viikko sitten Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastoon. Hakemuksesta selviää, että Meryl Streep -tuotemerkkiä käytettäisiin esimerkiksi puhetilaisuuksissa, nimikirjoituksissa ja viihde- ja elokuvateollisuudessa.

Streepin ura on kestänyt jo yli 40 vuotta, mutta se ei ole tiedossa, miksi hän on hakenut tuotemerkkiä vasta nyt. Streep ei ole myöskään kommentoinut asiaa julkisuudessa.

Tuotemerkki suojaa artistia

Henkilökohtaisen tuotemerkin hakeminen viihdemaailmassa ei ole mitenkään harvinaista. Tuotemerkillä halutaan suojata esimerkiksi kuuluisan viihdetaiteilijan tai näyttelijän nimen käyttäminen väärissä yhteyksissä.

Tunnetun henkilön nimellä voidaan markkinoida vaikkapa jotakin tapahtumaa tai tuotetta, jolla ei ole itse henkilön kanssa mitään tekemistä tai johon ei ole suostumusta.

Esimerkiksi rap-artisti 50 Centin nimeä käytettiin vuosikymmen sitten laittomasti Suomeenkin rantautuneen Taco Bell -pikaruokaketjun mainoskampanjassa. Lopulta asiaa puitiin oikeudessa.

Taylor Swift
Taylor Swift ja Grammyt parhaasta musiikkivideosta, parhaasta pop-albumista ja vuoden parhaasta levystä helmikuussa 2016.Mike Nelson / EPA

Paris Hiltonin mottokin on suojattu

Laulaja Taylor Swift taas on hakenut yli kuuttakymmentä tuotemerkkiä muun muassa vaatteisiin ja hiustuotteisiin. Tuotemerkeillä on suojattu muun muassa Swiftin musiikin käyttöoikeuksia.

Nimensä tuotemerkiksi muutti viime vuonna myös Bond-näyttelijä Sean Connery. Samoin ovat toimineet muun muassa poppari Kylie Minogue sekä jalkapalloilija David Beckham. Laulaja Beyoncé on suojannut tavaramerkeillä lastensa nimiä.

Kestojulkkis Paris Hilton on tuotemerkkeistänyt paitsi nimensä, myös "that's hot" -tunnuslauseensa.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Reuters. (siirryt toiseen palveluun)