1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin parjattu poliisiylijohtaja vaihdetaan vaalien edellä – siirtyy turvallisuusvirasto MSB:n johtoon

Poliisiylijohtaja Dan Eliassonin eron taustalla on Ruotsin kuumentunut vaalikeskustelu sisäisestä turvallisuudesta.

Dan Eliassonin virkakaudella jengirikollisuus Ruotsissa on pahentunut. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Ruotsin poliisiylijohtaja Dan Eliasson jättää tehtävänsä helmikuun puolivälissä. Hän siirtyy turvallisuusvirasto MSB:n johtoon maaliskuun alussa.

Vuonna 2015 poliisiylijohtajana aloittanut Eliasson on ollut etenkin porvariopposition ja ruotsidemokraattien hampaissa pitkin virkakauttaan, johon on osunut vaikeita kysymyksiä kuten pakolaiskriisi, terroriuhka ja pahentunut jengirikollisuus.

Hän on joutunut myös poliisiorganisaation sisällä omiensa arvostelun kohteeksi viime vuosina tehdyn ison organisaatiouudistuksen takia.

Sisäinen turvallisuus, jengirikollisuus ja selvittämättömät rikokset ovat nousseet Ruotsissa vaalivuoden puheenaiheiksi.

Yhdeksi Eliassonin lähdön syyksi arvellaankin sitä, että pääministeri Stefan Löfven ja sosialidemokraatit halusivat kasvavan kritiikin takia siirtää Eliassonin sivuun hyvissä ajoin ennen vaalisyksyä.

Dan Eliasson sanoo lehdistötiedotteessa, että hän olisi halunnut jatkaa poliisiylijohtajana.

Uudessa työssään turvallisuusvirasto MSB:n johtajana hän siirtyy kauemmaksi operatiivisesta ja päivänpolttavasta toiminnasta. MSB on kokonaisturvallisuutta ja poikkeusoloja koordinoiva viranomainen.