Salakuljettajaperhe sai kovat vankeustuomiot – toivat ennennäkemättömällä tavalla Suomeen liki 70 ulkomaalaista

Järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuului oikeuden mukaan myös venäläisperheen teini-ikäinen poika.

ihmissalakuljetus
Saimaan ihmissalakuljetustapauksen oikeudenkäynti on alkanut Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa.
Osaa tuomion saaneista saatellaan pois Etelä-Karjalan käräjäoikeuden salista viime vuoden marraskuussa.Jaakko Mäntymaa / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on keskiviikkona langettanut kovat tuomiot Saimaan kanavan ihmissalakuljetusjutun päätekijöille.

Venäläisperhe, johon kuuluvat isä, täysi-ikäinen tytär sekä teini-ikäinen poika, on todettu syylliseksi törkeän laittoman maahantulon järjestämiseen. Perhe toi ainakin 67 eri maista kotoisin olevaa ihmistä vesiteitse Venäjältä Suomeen ja Lappeenrantaan. Osa Suomeen kuljetetuista ihmisistä on jäänyt kokonaan kateisiin.

Perheen isä sai viiden vuoden ja tytär kolmen ja puolen vuoden ehdottoman tuomion. Myös tekohetkellä 15–16-vuotiaan pojan katsottiin toimineen oma-aloitteisesti ja tekonsa ymmärtäen. Hän sai alaikäisenä kahden vuoden ehdollisen tuomion. Poika saa myös luvan matkustaa kotimaahansa jatkamaan opintojaan.

Oikeus sen sijaan hylkäsi kolme muuta syytettä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Nämä syytteet koskivat henkilöitä, jotka syytteen mukaan kuljettivat maahan salakuljetettuja ihmisiä Lappeenrannasta eteenpäin. Oikeus katsoi, ettei näiden henkilöiden tahallisuutta pystytty osoittamaan.

Takavarikoitu venäläinen alus
Ihmiset tuotiin Suomeen tällä veneellä.Kare Lehtonen/Yle

Oikeus: Kyseessä järjestäytynyt rikollisuus

Ihmiset salakuljetettiin Suomen ja Venäjän välisen rajan yli Saimaan kanavaa pitkin veneessä, joka on rekisteröity kahdeksalle ihmiselle. Parhaimmillaan veneessä oli oikeuden mukaan parisenkymmentä ihmistä.

Ihmiset tuotiin Suomeen muun muassa veneen runkoon ja moottoritiloihin piilotettuina. Salakuljetettuja uhkailtiin ja osa pakotettiin ottamaan lääkkeitä ennen matkaa. Osa matkustajista kärsi ahdistuksesta ja hengitysvaikeuksista matkan aikana.

Käräjäoikeuden mukaan matkustajat ovat olleet vaaralle alttiina matkan aikana, mutta heillä ei ollut välitöntä hengenvaaraa.

Oikeus katsoi venäläisperheen jäsenten toimineen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää, jota johdettiin ilmeisesti Venäjältä. Tämän seurauksena rangaistukset annettiin päätekijöille normaalia kovempina.

Tuomittujen puolustus vetosi siihen, että ihmisiä tuotiin maahan humanitäärisin perustein. Oikeuden mukaan tästä ei löytynyt mitään näyttöä, vaan ihmiset tuotiin maahan huomattavaa taloudellista hyötyä tavoitellen.

Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapausta käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa.
Tapausta käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa viime marraskuussa.Jaakko Mäntymaa / Yle

Tekovälineet valtiolle

Oikeus tuomitsi valtiolle salakuljetukseen käytetyn laivan, laivalla olleen skootterin, kumiveneen sekä karttaplotterin ja muut yhteydenpitoon käytetyt välineet.

Lisäksi päätekijät tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään ihmissalakuljetuksella saamansa 125 000 dollarin rikoshyöty.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen eli asian käsittely saattaa jatkua hovioikeudessa.