Hyvää ja huonoa – Kolme esimerkkiä, miten Yhdysvaltain uusi politiikka näkyy ja tuntuu Suomessa

Yhdysvallat käyttää presidentti Donald Trumpin tultua valtaan niin sanottua "kovaa tai terävää valtaa", arvioivat tutkijat. Suomessa sillä on omat vaikutuksensa.

Suomi
Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) puhui Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä keskiviikkoaamuna.Mikko Koski / Yle

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) arvioi keskiviikkona Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä, että presidentti Donald Trumpin politiikan vaikutukset tuntuvat meillä ainakin seuraavilla tavoilla.

1. Protektionistinen, eli oman maan tuotantoa ja taloutta suojeleva politiikka vaikuttaa Suomeen kielteisesti.

– Suomen kannalta huono asia, koska olemme avoin ja viennistä riippuvainen kansantalous. Myös Yhdysvallat on avoin, mutta toisella tavalla, Soini sanoi puheessaan.

Soinin mukaan protektionismi heikentää Suomen bruttokansantuotetta ja siis vaikuttaa talouteemme kielteisesti.

2. Yhdysvaltojen sitoutumisella Euroopan turvallisuuteen on myönteinen vaikutus. Euroopan viime vuonna saamat turvatakuut Naton kautta vakauttavat aluetta.

– Ennakoitavuus ja vakaus lisäävät investointeja Suomeen ja tuovat hyvinvointia. Se, että turvallisuus on taattu, on Suomen kannalta hyvä asia.

*3. Merkit siitä, että Trumpin hallinto arvostaa kansainvälisiä foorumeja aiempaa vähemmän eivät lupaa Suomelle hyvää. *

– Suomelle ja muille pienille maille YK sekä monet muut kansainväliset järjestöt ovat olleet tärkeä ja hyvä asia. Jos suunta muuttuu, se on Suomen kannalta huono juttu, sanoi Soini.

Suomi haluaa kuitenkin lähentyä Yhdysvaltojen kanssa edelleen

Ulkoministerin mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat hyvät, mutta Suomi etsii jatkuvasti uusia keinoja lähentyä lisää.

Suomi markkinoi Yhdysvalloille itseään maana, johon voi luottaa. Suomi on historiallisesti hoitanut, sen mitä on luvannut ja tekee niin myös jatkossa, kuuluu mainoslause.

Viestin perille menoa helpottanee pienen maan erikoisasema.

– Yhdysvalloilla on ollut taipumus samaistua pienten valtioiden ahdinkoon, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Suomen turvallisuus on Yhdysvaltain etu, kommentoi entinen puolustusvoimain komentaja, amiraali evp. Juhani Kaskeala.

Hänen mukaansa, tästä esimerkkinä käy ohjushankinta, joka tehtiin Yhdysvalloista, kun Kaskeala vielä oli komentajana. Ennen Suomea amerikkalaiset olivat saaneet luvan myydä myydä ohjuksia ainoastaan Australialle.

Mika Aaltola
Mika AaltolaMikko Koski / Yle

Tutkijat: Elämme epävarmuuden aikakautta

Siitä, mitä olemme nähneet Yhdysvaltain politiikassa tähän saakka, on tullut uusi normaali, arvioi ulkoministeri.

On siirrytty epävarmuuden aikakauteen, kuvaavat puolestaan Ulkopoliittisen instituutin keskiviikkona julkaistun raportin kirjoittajat, ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja tutkija Ville Sinkkonen.

Nyt nähdyt muutokset voivat näyttää isoiltakin, mutta tutkijoiden mielestä ne pysyvät niin sanotusti vaihteluvälissä.

– Kannattaa muistaa, että Yhdysvallat ei kuitenkaan ole yhden miehen show, ulkoministeri totesi.

Toimiva yhteiskuntajärjestelmä huolehtii itse siitä, että muutokset pysyvät tietyissä rajoissa.