Hyppää sisältöön

Helsingin poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 60 väkivaltaista ekstremismirikosta – suurin osa motiiviltaan äärioikeistolaista

Uskonnolla perusteltuja tapauksia ei tullut Helsingin poliisin tietoon ollenkaan.

Kuva: Yle

Poliisin tietoon tuli Helsingissä viime vuonna 57 väkivaltaista ekstremististä rikosta, kertoo ennalta estävän toiminnon johtaja, ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitokselta.

Valtaosassa (26 kpl) tapauksissa oli rikosnimikkeenä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Toiseksi eniten kirjattiin pahoinpitelyjä (17 kpl) ja kolmanneksi eniten laittomia uhkauksia (6 kpl).

Väkivaltaisella ekstremismillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla perustellen.

Lähes kaikki rikosepäilyt liittyivät motiiviltaan väkivaltaiseen äärioikeistoon (56 kpl), Taponen kertoo. Vain yhden tapauksen epäillään liittyvän motiiviltaan väkivaltaisen äärivasemmiston toimintaan. Uskonnolla perusteltuja tapauksia ei tullut Helsingin poliisin tietoon ollenkaan.

Vertailukohtaa edellisvuoteen ei ole saatavilla, koska väkivaltaisten ekstremististen rikosten seuranta alkoi poliisissa vasta viime vuonna alusta.

Taponen arvioi kuitenkin, että ekstremismirikosten määrä näyttää olevan kasvussa. Taponen viittaa sisäministeriön vuonna 2016 tekemään selvitykseen, jonka mukaan vuonna 2015 ekstremismirikoksia kirjattiin koko maassa kaikkiaan vain kymmeniä kappaleita.

– Jos vertaa sisäministeriön silloisiin lukuihin, niin onhan Helsingin tämänhetkiset luvut suhteellisen korkeat, Taponen sanoo.

Taposen mukaan ekstremismirikosten määrän kasvua Helsingissä voidaan selittää monella tapaa.

– Maahanmuuttovastainen retoriikka on koventunut selvästi syksyn 2015 pakolaiskriisin jälkeen. Viime vuoden aikana selkeän piikin teki myös Rautatientorin mielenosoitukset. Suurin osa tapauksista liittyi Suomi Ensin-mielenosoitusleiriin.

Myös sisäministeriö on kiinnittänyt viime aikoina huomiota ekstremistisen toiminnan kasvuun. Sisäministeriön tuoreimman, helmikuussa 2017 julkaistun selvityksen mukaan väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat muuttuneet aiempaa näkyvämmiksi Suomessa.

Lue myös:

.
.