Hyppää sisältöön

Maalaispoika ja kaupunkilaiskossi elivät samaa nuoruutta – Antti Holma sujahti Cheekin nahkoihin omien kokemustensa kautta

Suomen suosituimman rap-artistin elämään pohjautuva elokuva tuo takaisin palan kadonnutta nuorisokulttuuria. Sen ajan, kun nuoret kiersivät kaupunkien keskustoja satapäisinä laumoina.

Antti Holma ja Jare Tiihonen Veljeni vartija -elokuvan ennakkonäytöksessä. Kuva: Sanna Pirkkalainen /Yle

Näyttelijä Antti Holman, 36, nuoruuden maisema on Pohjois-Savossa, Sonkajärvellä. Viikonloppuisin Holma suuntasi muiden nuorten tavoin isompiin ympyröihin, Iisalmen keskustaan.

Vuotta nuorempi Jare Tiihonen puolestaan on paljasjalkainen kaupunkilaispoika. Nuoruuden villien vuosien näyttämönä oli 1990-luvun Lahti, rosoinen ja karski kaupunki.

Jare Tiihosen eli rap-artisti Cheekin elämään perustuvassa elokuvassa Veljeni vartija Antti Holma esittää sekä Jarea että tämän kaksosveljeä Jereä. Vaikka nuorukaiset ponnistivat aikanaan maailmalle kovin erilaisista ympyröistä, on nuoren miehen mielenmaisema sama.

– Se tuli minullekin ehkä yllätyksenä, kun elokuvaa ryhdyttiin tekemään ja kun luin Jaren aiemmin ilmestynyttä kirjaa. Siellä pyöri ne samat Nintendot ja soittolistat, samat cd:t. Se on ehkä sellainen 80-luvun alussa syntyneiden mielenmaisema kautta Suomen, Holma pohtii.

Siellä oli satoja nuoria joka viikonloppu, porukka oli oikeasti aina ulkona.

Jare Tiihonen

Kiinteä osa mielenmaisemaa oli kaupungin keskustassa ollut kortteli, jota nuoriso kiersi illasta toiseen. Jare Tiihosen mukaan Lahden rundi oli Hämeenkatu-Mariankatu-Aleksanterinkatu-Rautatienkatu.

– Siellä oli satoja nuoria joka viikonloppu, porukka oli oikeasti aina ulkona. Jossain vaiheessa se kulttuuri loppui ja nykyään, jos ajat Aleksanterinkatua viikonloppuna, niin et välttämättä näe kuin muutaman ihmisen, Tiihonen sanoo.

Antti Holman Iisalmi oli kovin samanlainen, vaikka mittakaava oli pienempi.

– Iisalmessa on tori, jonka ympärillä nuoret viettivät aikaa. Myös ympäryskunnista tultiin kaupunkiin viikonloppuisin. Sielläkin ottivat lökäpöksyt ja rokkarit yhteen, muistelee Holma.

Antti Holma paitsi näyttelee, myös räppää uskottavasti. Kuva: Helsinki-filmi/Veljeni vartija -elokuva

Kaikki tuntee Cheekin, kukaan ei tunne Jarea

Veljeni vartija -elokuvan keskiössä ovat Tiihosen veljekset Jare ja Jere. Kaksospoikien suhde on tiivis – niin tiivis, että pikkuinen Jare toteaa elokuvassa "me ollaan sama".

Samoista lähtökohdista huolimatta veljesten elämä kulkee eri suuntiin. Jaresta kuoriutuu Cheek, jonka ura hakee Suomessa vertaistaan. Jere taas uhkaa luisua lopullisesti viinan ja väkivallan kurimukseen. Hän saa päänsä pinnalle viime hetkellä ja rauhoittuu viettämään perhe-elämää veljesten kotinurkille.

Antti Holmalle Jeren saappaisiin astuminen oli luontevampaa, sillä Jare on huomattavasti monimutkaisempi tyyppi.

– Jaren kirjan kannessa sanotaan, että kaikki tuntee Cheekin mutta kukaan ei tunne Jarea. Cheek on siis vaikeammin tartuttava henkilö. Kun tapasin Jeren ensimmäistä kertaa, ajattelin heti, että siinä on konkreettinen kaveri. Tuli sellainen olo, että tämän jätkän seurassa ovat kaikki turvassa, Holma kuvailee.

Aikoja, paikkoja ja nimiä on muutettu mutta asiat ovat totta.

Jare Tiihonen

Jare Tiihonen kertoo tunnistavansa itsensä Holman esittämästä hahmosta täysin. Vielä tutummalta tuntui kuitenkin oma veli.

– En kertaakaan kyseenalaistanut Anttia Cheekinä. Minulla ei edes leffan alussa ollut outo olo, vaan olin heti täysillä messissä. Jeren tunnistin kyllä vielä enemmän, kaikki eleet ja muut. Välillä ihan nauratti katsoa!

Holma teki rooliaan varten valtavan määrän taustatyötä. Hän kuunteli Cheekin musiikkia ja sukelsi sisälle sanoituksiin, jotka kertovat suoraan tekijänsä elämästä. Hän luki kirjan, katsoi lukemattoman määrän videoita ja yritti imeä itseensä mahdollisimman paljon Cheekiä.

Näyttelijä tapasi molemmat veljekset moneen kertaan, kyseli, kuunteli ja katseli. Lopulta hän päätyi myös väijymään kohdettaan salapoliisin tavoin.

– Ehkä tärkeimpiä paikkoja oli se, kun sain varjostaa Jarea Ruisrocikssa. Pysyttelin parinkymmenen metrin päässä ja tarkkailin ennen keikkaa ja sen jälkeen. Tällainen pusikon takaa kyttääminen antoi mahdollisuuden nähdä ihminen itselleen luontevassa ympäristössä.

Kriitikot murskaavat, fanit suitsuttavat

Veljeni vartija -elokuva on saanut kriitikoilta tyrmäävän vastaanoton. Kritiikeissä elokuvaa on verrattu yhden tähden pakastepizzamainokseksi ja arvioitu vuoden huonoimmaksi elokuvaksi. Elokuvan ennakkoon nähneet Cheek-fanit olivat toista mieltä.

Lahtelaiset Cheek-fanit Inna ja Aada tykkäsivät kovasti Veljeni vartija -elokuvasta.

– Se oli erilainen, mitä odotin. En ajatellut, että se olisi tuollainen veljestarina, odotin enemmän musiikkia ja materiaalia keikoilta. Mutta tykkäsin kyllä, sanoo lahtelainen Inna Lehtinen.

Samoilla linjoilla on Lehtisen kanssa ennakkonäytöksen katsonut Aada Pakkanen.

– Odotin enemmän musiikista ja keikoista, mutta oli se kyllä tosi hyvä. Oli muutamia kohtauksia, joissa mietti, että oi, tapahtuuko oikeasti noin, mutta oli se kyllä hyvin avartavaa.

Elokuva on saanut moitteita osin juuri siksi, että sen tapahtumia ei pidetä uskottavana. Jare Tiihosen mukaan elokuva menee kuitenkin aika hyvin yksiin hänen elämänsä kanssa. Aikoja, paikkoja ja nimiä on vaihdettu, mutta kaikki asiat ovat totta.

– Muutamissa kritiikeissä on sanottu, että tässä on liioiteltu. Mutsi kävi katsomassa leffan ja kysyin häneltä, oliko tässä sinun mielestäsi jotain liioiteltua. Mutsi sanoi, ettei ollut yhtään. Ja olen itse samaa mieltä, artisti toteaa.

Lue arvostelu Veljeni vartija -elokuvasta täältä.

.
.