Helmikuu alkaa hurjassa säässä – myräkkä tuo etelään lähes 30 senttiä lunta

Runsas lumisade tekee ajokelistä huomenna erittäin huonon. Osa pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junavuoroista perutaan.

sää
Juna lumisateessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomen länsiosaan on saapumassa voimakas sadealue. Lumisateet jatkuvat maan etelä- ja länsiosassa perjantai-iltapäivään saakka, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Etelä- ja lounaisrannikolla tulee jopa lähes 30 senttimetriä lunta. Jo huomisaamuun mennessä lunta voi tulla paikoitellen yli 10 senttimetriä. Etelärannikolla osa sateesta voi tulla perjantaina räntänä.

Runsaimmat sateet tulevat Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella. Lumimyräkkä yltää huomenna iltapäivällä suurin piirtein Vaasa-Lappeenranta -linjaan saakka.

Kova tuuli tekee pakkasesta purevamman

Huomenna tuulet ovat voimakkaita. Puuskat voivat olla maa-alueilla yli 15 metriä sekunnissa ja merellä esiintyy myrskypuuskia.

Maan pohjoisosaan on huomenna luvassa 20 astetta pakkasta. Maan keskivaiheilla on kymmenisen astetta pakkasta.

– Ihan etelärannikolla on muutama aste pakkasta. Tuuli saa sen tuntumaan ehkä kymmeneltä pakkasasteelta.

Torstai-iltana sade siirtyy pohjoisemmaksi. Perjantaina sateet on siirtyneet Oulun korkeudelle, mutta ne ovat samalla selvästi heikentyneet. Perjantaina maan eteläosaan tulee pieni uusi annos lunta.

pakkasen purevuus taulukkko
Yle Uutisgrafiikka

Autoilijoille luvassa haasteelliset tieolosuhteet

Ajokeli on huomenna hyvin huono. Paikoitellen lunta voi sataa 1–1,5 senttimetriä tunnissa, mikä hankaloittaa teiden auraamista.

Osa pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junavuoroista jätetään ajamatta huomenna hankalien sääolosuhteiden ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Veturimiesten liiton VML:n mahdollisten ylityökieltojen vuoksi. Vuorojen perumiset koskevat ainakin A- ja K-junia.

Kaukoliikenteen junavuorot on määrä ajaa normaalisti aamulla, mutta joitain vuoroja saatetaan ajaa osin linja-autolla. VR kehottaa silti matkustajia varautumaan mahdollisiin aikataulujen muutoksiin.

Päivitetty klo 17.48: Lisätty jutun loppuun tieto, että juonavuoroihin vaikuttavat sääolosuhteiden lisäksi myös JHL:n ja Veturimiesten liiton mahdolliset ylityökiellot.