Amnestyn puheenjohtaja Turkissa vapaaksi lähes kahdeksan kuukauden pidätyksen jälkeen

Taner Kılıç pidätettiin, koska häntä epäiltiin hämäräperäisen mobiilisovelluksen käytöstä.

Turkki
Taner Kılıç
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn aktivistit vaativat viime heinäkuussa Roomassa Taner Kılıçin vapauttamista.Cosimo Martemucci / AOP

IstanbulTurkissa oikeus on vapauttanut lähes kahdeksan kuukautta pidätettynä olleen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn puheenjohtajan Taner Kılıçın.

Kılıçıa uhkasi jopa 15 vuoden vankilatuomio terroristijärjestöön kuulumisesta. Amnesty on kutsunut syytettä täysin tekaistuiksi.

Syytteet perustuivat väitteeseen, jonka mukaan Kılıç olisi ladannut puhelimeensa ByLock-applikaation. Turkin mukaan ByLock on vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksestä syytettyjen gülenistien viestintäväline.

Syyttäjä piti yhtenä todisteena Gülen-liikkeeseen kuulumisesta myös sitä, että Kılıçın tytär oli opiskellut gülenistien pyörittämässä koulussa.

Amnestyn mukaan Kılıç ei ole ladannut applikaatiota eikä siitä ole myöskään löydetty todisteita.

Arviolta kymmenet tuhannet ihmiset Turkissa ovat joutuneet rikossyytteisiin saman applikaation käytöstä. Myöhemmin tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että monet syytteistä ovat olleet virheellisiä.

– Myös Turkin hallitus on myöntänyt, että tuhannet ihmiset ovat virheellisesti saaneet syytteen sovelluksen käytöstä, kertoi Amnesty Internationalin Turkki-tutkija Andrew Gardner.

Ennen oikeudenkäyntiä yli miljoona ihmistä allekirjoitti Kılıçın vapauttamista vaativan vetoomuksen ympäri maailmaa. Hänet tunnetaan erityisesti pakolaisten oikeuksien puolustamisesta.

– Tämä tuntuu kuin painajaiselta, josta haluaisin jo herätä, kuvaili Kılıçın tytär ennen oikeudenkäyntiä.

Oikeudenkäyntiä oli kokoontunut seuraamaan joukko kansainvälisiä tarkkailijoita ja mielenosoittajia, jotka vaativat Kılıçın vapauttamista.

Useita vankilassa

Kılıç vapautettiin takuita vastaan, mutta hän joutuu yhä vierailemaan poliisiasemalla viikottain. Muutama kuukausi sitten vapautettiin Turkin Amnestyn toiminnanjohtaja Idil Eser, joka oli myös vangittuna.

Viime vuonna Turkki vangitsi myös lukuisia muita Amnestyn työntekijöitä, heidän joukossaan yksi Saksan ja Ruotsin kansalainen. Heidät vapautettiin syksyllä, mutta Kılıç pysyi yhä vangittuna.

Kılıçın lisäksi Turkki on vanginnut muun muassa tunnetun ihmisoikeuksien puolustajan Osman Kavalan, joka on yhä vankilassa.

Turkki on pidättänyt tai erottanut satoja tuhansia ihmisiä vuoden 2016 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Turkki syyttää heitä terrorismin tai vallankaappausyrityksen tukemisesta, mutta joukossa on ollut myös monia hallinnon kriitikkoja.

Lisää aiheesta:

Turkki pidätti lääkäriliiton johtoa sodan arvostelusta – Presidentti Erdoğan syyttää lääkäreitä maanpetoksesta

Turkissa alkaa oikeudenkäynti Amnestyn työntekijöitä vastaan – syytettyinä myös ruotsalainen ja saksalainen