Nousiaisten hanavettä saa antaa lemmikeille – "Norovirus ei tartu eläimiin"

Sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua siitä, voiko vatsatautiepidemian Nousiaisissa aiheuttanutta hanavettä juottaa eläimille.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Nousiaisten vesijohtovettä voi antaa eläimille kunnassa kiertävästä vatsatautiepidemiasta huolimatta. Näin toteaa kunnan ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola. Hän työskentelee myös eläinlääkärinä.

Kunnan juomavesi saastui, kun joentörmässä vierekkäin kulkeneet talous- ja jätevesiputket halkesivat samaan aikaan.

Eläinten suoliston vastustuskyky on erilainen kuin ihmisillä. Norovirus ei esimerkiksi tartu eläimiin. Eläinten sairastuminen on hyvin epätodennäköistä.

Kaisa Nivola

Sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua siitä, voiko lemmikkieläimille juottaa vesijohtovettä. Kaisa Nivolan mukaan on hyvin epätodennäköistä, että eläimet sairastuisivat talousvedestä.

– Eläinten suoliston vastustuskyky on erilainen kuin ihmisillä. Norovirus ei esimerkiksi tartu eläimiin. Eläinten sairastuminen on hyvin epätodennäköistä, sillä ne muutenkin juovat luonnossa kuravettä ja pistävät suuhunsa kaikenlaista.

Nousiaisten ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Nivola kuitenkin huomauttaa, että on mahdollista, että steriileissä oloissa kasvaneet lemmikit voivat saada vesijohtovedestä jonkinlaisia oireita.

– Esimerkiksi joku lemmikkikoira, joka ei käy juuri koskaan juomassa kuravettä tai edes ulkona. Jos haluaa ihan varman päälle pelata, niin toki eläimille annettavan veden voi keittää.

Nousiaisten kunnan vesijohtoputkisto tehoklooraus aloitetaan ensi viikon maanantaina. Tuolloin veden klooripitoisuus on niin korkea, ettei sitä saa antaa eläimille, Nivola muistuttaa.

Täydennys 1.2.2018 kello 12.10: Nousiaisten kunta tiedottaa, että myös lemmikeille annettava vesi kannattaa keittää, koska kyseessä on jätevesisaastuminen. Koirien ja kissojen suoliston vastustuskyky taudinaiheuttajille on huomattavasti parempi kuin ihmisillä. Puhtaissa kotioloissa elävät, teollista ja lähes steriiliä ruokaa syövät lemmikit voivat kuitenkin olla herkempiä sairastumaan. Lemmikkien omistajat ovat ottaneet Nousiaisten kuntaan yhteyttä ja kertoneet muun muassa koiriensa sairastumisesta ripuliin lähiaikoina. Kyse ei välttämättä ole verkostoveden aiheuttamasta oireilusta, mutta sitä ei voida sulkea täysin pois, kunta tiedottaa.