Viemäriveden vuoto Hämeenlinnassa vaikuttaa Hattulassa asti

Hämeenlinnan Nummella sattuneen jätevesivuodon seuraukset tuntuvat Myllyojassa sekä kilometrien päässä Lehijärvellä.

Jätevesivuoto
Pumppuauto jätevesivuodon vieressä
Timo Leponiemi / Yle

Tammikuussa, viikolla neljä, Hämeenlinnan Seudun Vedessä havaittiin, että Hämeenlinnan länsipuolella Nummella valuu viemärivettä yli äyräiden. Jäteveden vuoto johtui runkoviemärissä olleesta tukoksesta.

Jyrätien jätevedenpumppaamosta ehti valua maastoon vähintään 650 kuutiota jätevettä, josta noin 80 kuutiota saatiin imettyä pumppuautoilla pois maastosta.

Loppuosa jätevedestä imeytyi pumppaamon lähimaastoon, mutta viemärivettä ehti myös kulkeutua muun muassa Hämeenlinnan kaupungin halki virtaavan Myllyojan kautta Hattulan Lehijärveen saakka.

Vesinäytteissä suolistoperäisiä bakteereita

Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo, että vuodon seurauksena vesiin on päässyt suolistoperäisiä bakteereita.

– Härkätielle asti otettiin näytteitä ja sielläkin oli havaittavissa korkeita E. coli -bakteereita ja enterokokkipitoisuuksia. Lisäksi kokonaisfosforipitoisuus oli vuotokohdan alapuolella kaksi-kolminkertainen siihen yläpuoleen verrattuna. Vuoto näkyy näissä luvuissa.

– On hyvin todennäköistä, että myös Härkätien alapuolella on suolistobakteereita, koska Härkätien näytteenottopisteellä oli 5 200 pesäkettä muodostavaa yksikköä E. coli -bakteereita.

Näytteiden ottamista jatketaan

Näytteitä on tähän mennessä otettu viidestä kohdasta vuotopaikan alapuolelta ja yhdestä kohdasta, joka on vuotopaikan yläpuolella. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys jatkaa HS-Veden tilauksesta tutkimuksia.

– Tarkoituksena on, että seuraavaksi laitetaan lisää näytepisteitä Myllyojan alajuoksulle sekä yksi Lehijärvelle ojansuulle, kertoo Heli Jutila.

Myllyojan ja Hattulassa sijaitsevan Lehijärven veden käyttämistä on hyvä välttää. Eikä avantoonkaan kannata Lehijärvellä mennä, Heli Jutila sanoo.