1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyönteiset

Tutkimus kesää odotellessa: Hyttynen oppii välttämään läimäyttelijää

Ratkaisevaksi osoittautui välittäjäaine, jota on niin ihmisen kuin hyttysen aivoissa.

hyönteiset
Veren täyttämä hyttynen naisen kädellä.
Aterioinut keltakuumehyttynen. Tropiikissa elävä hyttynen levittää keltakuumeen lisäksi muun muassa dengue- ja zikaviruksia.Kiley Riffell

Tutkijat tietävät vanhastaan ja arkikokemuskin sen osoittaa, että jotkut meistä ovat hyttysille enemmän mieleen kuin toiset. Tuore yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa, että vetovoiman lisäksi ihmisessä voi olla myös sellaista, joka karkottaa hyttysiä – ja siihen voi jokainen itse vaikuttaa.

Tutkimuksen mukaan hyttyset oppivat haistamaan ihmiset, jotka yrittävät ottaa ne hengiltä, ja ryhtyvät välttämään heitä, jos tarjolla on muita veren lähteitä.

Huitojan ihon haju karkottaa hyttysiä yhtä varmasti kuin tehokkain tunnettu synteettinen aine, dietyylimetatoluamidi, sanoo Washingtonin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) biologian professori Jeff Riffell.

Hänen mukaansa hyttynen myös muistaa huitojan hajun useita päiviä.

Värähtely on vastenmielistä

Tutkimuksessa käytettiin laitetta, joka saa ilman värähtelemään samalla tavoin kuin silloin, kun ihminen yrittää läimäyttää hyttysen kuoliaaksi.

Hyttyset oppivat nopeasti yhdistämään tuon mekaanisen šokin ja tietyn ihmisen tai eläinlajin hajun ja tekemään sen perusteella päätöksiä lentosuunnasta. Vain kanan hajua hyttyset eivät jostakin selittämättömästä syystä oppineet vieroksumaan.

Niin ihmisten kuin eläinten oppimisessa suuri merkitys on aivojen välittäjäaineella dopamiinilla. Se osoittautui ratkaisevaksi myös hyttysten oppimisessa. Kun dopamiinin toiminta estettiin poistamalla sen reseptorit geenimuuntelulla, loppui myös hajujen oppiminen.

Tulokset ovat vapaasti luettavissa Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä. Tutkijat uskovat, että heidän havainnoillaan voi olla olennaista merkitystä hyönteisten levittämien tautien hillitsemisessä.

Ihmisen molekyylicocktail vaikuttaa makoisuuteen

Sama tutkijaryhmä on jo ryhtynyt selvittämään, miten hyttyset oppivat tunnistamaan ja muistamaan erityisen herkullisen kohteen.

– Valitettavasti emme ole kyenneet osoittamaan, mikä jossakussa ihmisessä tarkalleen houkuttelee hyttysiä. Ihmiset ovat ainutkertaisia molekyylicocktaileja yli 400 eri kemikaalista, sanoo biokemian apulaisprofessori Chloé Lahondère Virginian teknillisestä yliopistosta (siirryt toiseen palveluun).

Riffellin mukaan dopamiini on todennäköisesti ratkaiseva tekijä myös näissä kysymyksissä.

Jotakin jo tiedetään aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella. Muun muassa veriryhmällä (siirryt toiseen palveluun)voi olla merkitystä. Malariasääskelle erityisen mieluisia ovat raskaana olevat naiset (siirryt toiseen palveluun). Myös veren alkoholi, (siirryt toiseen palveluun) jopa vain yhden oluen jälkeen, näyttää olevan hyttysille mieleen.

Korjattu 6.2. jutun viimeinen linkki, joka vei väärälle sivulle.

Lue seuraavaksi