Lakko pysäyttää rakennustyömaat Lapissa

Lapissa perjantain lakot näkyvät rakennuksilla ja teollisuudessa. Lakossa on Rakennusliiton ja Teollisuusliiton mukaan tuhansia työntekijöitä. Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen aktiivimallia joka on liittojen mielestä kurittaa työttömiä epäoikeudenmukaisesti.

lakot
Rakennustyömaa Rovaniemellä 30.1.2018.
Jarmo Honkanen / Yle

Perjantaina Kemin ja Tornion satamat seisovat ja Outokummun Tornion terästehtaan tuotanto hiljenee. Linja-autoliikenteeseen lakon vaikutus näyttää jäävän pieneksi. Näin arvioidaan etukäteen.

Lakon ovat julistaneet perjantaiksi ainakin Rakennusliitto, Teollisuusliitto ja Auto- ja kuljetusalanliitto AKT. Rakennusliiton mukaan Lapin rakennustyömaat seisovat perjantain.

– Tosi kattavasti työmaita pysähtyy ympäri Lapin lääniä. Ei pelkästään Rovaniemen seutu ja nämä kaupunkialueet vaan myös tunturikohteet, sieltä on tullut terveiset että työmaat pysähtyy, sanoo Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas.

Teollisuusliiton mukaan lakko näkyy kaivoksilla, metalliteollisuudessa ja puunjalostusteollisuudessa.

Teollisuusliiton aluetoimitsijan Martti Rauhalan mukaan terästehtaan ja kaivosten hitaasti pysäytettävät ja käynnistettävät prosessit on rajattu lakon ulkopuolelle.

Terästehdas, kelkkatehdas

Suurin yksittäinen lakon piirissä oleva tuotantolaitos Lapissa on Outokummun Tornion terästehdas. Pääluottamusmies Toni Keräsen mukaan terästehtaan tuotanto ajetaan käytännössä alas. Outokummun tiedotuksesta sanotaan, että yhtiö ei kommentoi lakon vaikutuksia.

Teollisuusliiton mukaan lakko pysäyttää esimerkiksi Rovaniemellä BRP:n kelkkatehtaan. BRP:n mukaan lakon vaikutus ei ole kriittinen, koska tähän aikaan kelkkatuotanto on tauolla muutenkin, mutta mönkijöiden tuotannossa menetetään yksi päivä.

Sahat

Teollisuusliiton mukaan lakko vaikuttaa Kemijärven Keitele Groupin sahaan ja liimapuutehtaaseen. Keitele Groupin toimitusjohtajan Ilkka Kylävainion mukaan lakon vaikutuksia ei ennakkoon tiedetä. Kylävainio on harmissaan Suomen poliittisista lakoista, jotka rokottavat yrityksiä ja niiden luotettavuutta asiakkaiden silmissä.

Kaivokset

Teollisuusliiton lakko vaikuttaa myös kaivoksiin. Liiton mukaan lakon ulkopuolelle kaivoksissa on rajattu teolliset prosessit, joiden alas- ja ylösajo vie aikaa. Esimerkiksi Sodankylässä Bolidenin Kevitsan kaivoksella ja Kittilässä Agnicon Eaglen kaivoksella muun muassa rikastamot on rajattu yhtiöiden mukaan lakon ulkopuolelle.

Bussit

Auto- ja kuljetusalan liiton lakossa muun muassa koululaisia kuljettavat vuorot on rajattu lakon ulkopuolelle. Sekä AKT:n että linja-autoyhtiöiden Eskelinen, Kutila ja Gold Line arvioiden valossa näyttää siltä, että Lapissa vain muutama yksittäinen linja-autovuoro jää ajamatta.

Kaupunkiliikenne esimerkiksi Rovaniemellä pelaa normaalisti. Kemin ja Tornion satamat AKT:n lakko pysäyttää vuorokaudeksi. Ahtaajat eivät pura eivätkä lastaa.

Kyyti Rovaniemeltä Helsinkiin mielenilmaisuun

Rovaniemeltä on SAK:n mukaan myöhään torstai-iltana lähdössä ainakin yksi linja-autollinen väkeä Helsingin perjantain mielenosoitukseen. Kyydin tarjoaa SAK.

Yksi lähtijöistä on Rakennusliittoon kuuluva nuori lvi-asentaja Erno Alanko.

– Kyllä tämä on semmoinen asia, että en ole samaa mieltä tästä aktiivimalliasiasta ja minusta on todella hyvä että saadaan myös tällainen mielenilmaus aikaan ja ennen kaikkea että täältä kaukaakin päästään järjestämään sitä, sanoo lvi-asentaja Erno Alanko.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ei ole julistanut lakkoa, mutta suosittelee jäsenistölleen osallistumista Helsingin Senaatintorin perjantain mielenilmaukseen. PAM:in aluetoimistosta arvioitiin, että vaikutukset Lapissa jäävät pieniksi koska Helsingin mielenosoitukseen on pitkä matka.