Lunta puolitoista kertaa keskiarvoon verrattuna – kasauspaikoista alkaa olla kaupungeissa pulaa

Tilaston mukaan Lapissa on nyt selvästi enemmän lunta kuin helmikuun alussa keskimäärin. Poikkeuksen tekee Kilpisjärvi, jossa on lunta vain reilu 40 senttiä. Eniten lunta on Kittilän Pokassa, 88 senttiä.

lumi
Pyöräkuormaaja lumitöissä Rovaniemellä
Raimo Torikka / Yle

Rovaniemen lumimäärä antaa kohtuullisen hyvän kuvan koko Lapin tilanteessa. Virallisen lukeman mukaan Rovaniemellä on nyt 80 senttiä lunta. Se on selvästi yli keskimääräisen, mutta ei kuitenkaan mitenkään ainutlaatuista.

Tilastojen mukaan 2000-luvulla Rovaniemellä on ollut kahtena vuonna helmikuun alussa lunta enemmän kuin nyt. Esimerkiksi vuonna 2003 lunta oli tänä ajankohtana 83 senttiä ja vuonna 2014 85 senttiä.

Lumenkaatopaikalla kohta tilasta uupelo

Lumen paljous näkyy erityisesti kaupunkien kaava-alueilla. Lähiöissä tiet alkavat olla melkoisia kapeikkoja ja keskustassa on välillä ollut korkeita lumivuoria. Monet taloyhtiöt ovat joutuneet kuljetuttamaan lunta yleiselle lumenkaatopaikalle Mäntyvaaraan jo useaan kertaan.

Mäntyvaaran lumenkaatopaikka alkaa täyttyä, lumivuoret ovat korkea
Mäntyvaaran lumenkaatopaikka alkaa täyttyä, lumivuoret ovat korkeat. Taustalla tamppari valmistelee uutta aluetta.Raimo Torikka / Yle

Pyöräkuormaajien ja lunta kuljettavien kuorma-autojen ralli on ollut lähes keskeytymätön. Se näkyy hyvin lumenkaatopaikalla, jossa tilannetta on tarkistamassa kaupungin lumitöistä huolehtivan Napapiirin Infra oy:n työnjohtaja Seppo Kerttula.

– Tällä hetkellä on laskujen mukaan liikenteessä 16-17 autoa, mutta parhaalla hetkellä on liikenteessä ollut 30 eri autoa, Seppo Kerttula sanoo.

Mäntyvaaraan tulee lumikuormia pääasiassa yksityisiltä kiinteistöiltä ja taloyhtiöiltä. Kaupungin autot kippaavat lunta kahteen muuhun paikkaan.

Mäntyvaaran lumenkaatopaikka on isolla jängällä. Silti tuntuu että tila alkaa loppua.

Jänkä on paksun lumen peitossa ja lumen alla se on sula. Ilman huolellista valmistelua sinne ei pysty ajamaan kuin tela-ajoneuvoilla.

Lumi pitää tampata tiiviiksi ja odottaa että suon pinta jäätyy kunnolla. Valmiiksi jäädytetty alue on kohta täynnä.

– Tamppari on juuri tekemässä lisää tilaa jängälle. Toivottavasti tämä riittää, että ei tarvitse lähteä korottamaan lumipenkkaa tuonne nykyisten kasojen päälle, työnjohtaja Seppo Kerttula sanoo.