1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei kesätöihin, vaan kesäyrittäjäksi – Nelli, Mari ja Heini epäröivät aluksi, mutta lopulta yrittäjyys kannatti niin rahallisesti kuin kokemuksena

Moni Pohjois-Savon kunta ja kaupunki kannustaa nykyään nuoria työllistämään itsensä kesän ajaksi yrittäjinä. Siihen annetaan myös rahallista tukea.

kesätyö
Iisalmelaisten nuorten kesätyön miniyritys Kastehelmi
Nelli Ruotsalainen, Mari Huuskonen ja Heini Martikainen ovat työllistäneet itsensä parina viime kesänä Kastehelmi-nimisen miniyrityksen kautta.Nelli Ruotsalainen

​Iisalmelaiset ​Nelli Ruotsalainen, Mari Huuskonen ja Heini Martikainen​ ovat työllistäneet itsensä parina viime kesänä omassa miniyrityksessä. He ovat pyörittäneet letun paistoa torilla​, hoitaneet lapsia, tehneet kotitaloustöitä sekä järjestäneet saunailtoja Koljonvirran savusaunalla.

Nelli Ruotsalainen kehuu kaupungin panostusta kesäyrityksen perustamisessa ja kannustaa myös muita nuoria perustamaan yrityksiä.

–​ Kaupungin tuki on ollut tosi hyvä. Aluksi tuntui taloudellisesti pelottavalta, jos olisi pitänyt sijoittaa omaa rahaa, kun piti hankkia lettupannuja ja kahvinkeittimiä. Ehdottomasti kannatti ja on ollut pelkästään positiivista sanottavaa. Parasta on ollut, että saa itse määrätä, mihin suuntaan kehittää yritystä ja mihin aikaan tekee töitä. Toisaalta myös oppii vastuun kantamista ja saa itseluottamusta, Ruotsalainen listaa kokemuksia.

Kesäyrityksen kannattavuus myös yllätti. Rahallista tuottoa Nelli Ruotsalainen ei kerro, mutta toteaa sen olleen huomattavasti parempi kuin tavallisessa kesätyössä.

Erikoisin oli vastayrittäjä. Hän teki jouluvastoja kesän aikana, pakasti niitä ja myi vielä joulun alla.

Miia Rothberg

Iisalmen kaupunki neuvoo ja tukee nuoria miniyrityksen perustamisessa myös tänä kesänä.

Työllisyysasiantuntija Miia Rothbergin mukaan viime kesänä mukana oli jo runsaasti innostuneita nuoria. Miniyrittäjiä oli 25 ja heidän yksin tai kavereiden kanssa perustamia yrityksiä 16. Yhdessä nuorten kanssa tehdään yritykselle liiketoimintasuunnitelma ja kertakorvauksena maksetaan 500 euroa, jolla yrittäjä pystyy kattamaan perustamiseen liittyviä kuluja.

– Nuoret pyörittivät kesäkioskeja, tekivät ruohonleikkuuta ja lastenhoitoa sekä valokuvausta. Erikoisin oli vastayrittäjä. Hän teki jouluvastoja kesän aikana, pakasti niitä ja myi vielä joulun alla, naurahtaa Rothberg.

Lisäksi Iisalmen nuorisopalvelut järjestää 7. ja 8. luokalta pääseville Twist-kesätyömahdollisuuksia. Twistissä opetellaan ryhmässä käytännössä työelämän pelisääntöjä yhdessä nuorisotyöntekijöiden ja kesäohjaajien kanssa. Mukaan mahtuu sata nuorta, Rothberg esittelee.

Kuopio kokeilee kesätyöseteliä ensimmäisen kerran

Kuopion kaupunki ottaa käyttöön tänä kesä ensimmäistä kertaa nuorille suunnatun kesätyöllistämiseen tarkoitetun palvelusetelin. Kun nuori itse hankkii työpaikan yrityksestä tai kolmannelta sektorilta, yritys saa kaupungilta palkkatukea nuoren työllistämiseen 300 euroa.

Tavoitteena on sen avulla työllistää 150 nuorta, kertoo työllisyyspalvelukoordinaattori Hanna Kepponen.

– Nyt kerätään kokemuksia ja katsotaan, miten tulevina vuosina tehdään. Pääpaino on nimenomaan 15–19-vuotiaissa, koska tällä ikäryhmällä ei välttämättä ole vielä kesätyökokemusta.

Kaupungin kesätyöpaikkoja on Kuopiossa on tarjolla viime vuoden tapaan: opiskelijoille noin 300 sekä koululaisille ja lukiolaisille noin 120. Eniten työpaikkoja on ollut perusturvan- ja terveydenhuollonpalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa, Kepponen luettelee.

Tervo lupaa työllistää taas kaikki kunnan nuoret

Iisalmen esimerkki ei ole Pohjois-Savossa ainut. Myös esimerkiksi Tervon kunta kannustaa nuoria yrittäjyyteen. Mikäli nuori itse perustaa yrityksen, hän saa muutaman sadan euron tuen, kertoo kunnanjohtaja Petteri Ristikangas.

Ristikangas myös lupaa, että kunta työllistää jälleen kaikki kunnan 16–23-vuotiaat nuoret. Viime kesänä työllistettiin 30 nuorta.

Kunta tarjoaa osan työpaikoista. Yrityksille, jotka työllistävät nuoria, maksetaan myös tukea nuoren työllistämisestä kahden viikon jaksolle.

Myös Varkaus tukee yrityksiä, jotka työllistävät nuoria kesän aikana. Tuki on 200–400 euroa riippuen työajan kestosta.

Varkauden kaupungilla on tarjolla kesätöitä kaikkiaan noin 200 tänä keväänä koulunsa päättävälle nuorelle sekä 17–24-vuotiaille opiskelijoille sekä kevään 2018 ylioppilaille. Peruskoulun päättävien kesätyön kesto on kaksi viikkoa ja työaika 30 tuntia viikossa. 17–24-vuotiaiden kesätyön kesto on pääsääntöisesti kolme viikkoa ja työ kokoaikatyötä.

Varkauden kaupunki jakaa 200 euron arvoiset kesätyösetelit kaikille varkautelaisille 9-luokkalaisille helmikuun aikana. Ehtona on, että itse hankkii kahden viikon työpaikan yrityksestä tai yhteisöstä. Kesätyösetelin saa kaikkiaan noin 200 tänä vuonna 16 vuotta täyttävää nuorta.

Sonkajärven kunta maksaa työnantajalle nuoren kesätyöllistämiseen vähintään 200 ja enintään 400 euroa. Tukea maksetaan vähintään kymmenelle ja enintään 20:lle työpäivälle. Kesätyö voi olla tukiaikaa pidempi. Sonkajärvi on varannut nuorten kesätyöllistämiseen tälle vuodelle 22 000 euroa. Sillä on tarkoitus työllistää vähintään 55 nuorta.

PeeÄssä ja Kesko maakunnan suurimmat kesätyöllistäjät

Kaupan ala tarjoaa jälleen useita satoja kesätyöpaikkoja nuorille.

PeeÄssä työllisti viime vuonna Pohjois-Savossa kaikkiaan 900 nuorta. Määrässä oli mukana myös Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelmalla kahdeksi viikoksi palkatut 14-vuotiaat. Ensisijaisesti PeeÄssä työllistää täysi-ikäisiä ja jo ammattiin opiskelevia nuoria.

K-kauppiaat ja Kesko puolestaan työllistävät Pohjois-Savossa noin 250 nuorta.

Kuntien tarjoamat kesätyöpaikat löytyvät kuntarekry.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta.

Lue seuraavaksi