1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian tulos oli odotuksia parempi – Yhtiö ennustaa verkkoliiketoiminnan käännettä lähivuosille

Vielä tälle vuodelle Nokia ennustaa verkkoliiketoiminnan markkinan supistuvan jälleen.

Nokia Oyj
Nokian pääkonttori Espoossa
Nokian pääkonttori Espoossa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokia arvioi tuloksensa kasvavan tämän vuoden ja vuoden 2020 välillä. Yhtiö ennustaa verkkoliiketoiminnan ja Nokia Technologies -liiketoiminnan tulosten paranevan, ja osaltaan paranemiseen vaikuttavat Nokian tukitoimintojen alhaisemmat kulut.

– Odotamme verkkoliiketoiminnan markkinan supistuvan jälleen vuonna 2018, vaikkakin aiemmin arvioimaamme hieman hitaammin ottaen huomioon varhaiset merkit olosuhteiden parantumisesta Pohjois-Amerikassa. Vuosina 2019 ja 2020 arvioimme markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5G-verkkorakennushankkeiden ansiosta, kertoo toimitusjohtaja Rajeev Suri tulostiedotteessa.

Nokian oikaisema liikevoitto (ei-IFRS) nousi viime vuoden loka-joulukuussa seitsemän prosenttia edellisvuodesta ja oli hiukan yli miljardin. Liikevaihto pysyi ennallaan edellisvuodesta 6,7 miljardissa.

Koko viime vuodelta yhtiön liikevaihto oli 23,2 miljardia euroa, laskien kolme prosenttia vuodesta 2016. Liikevoitto oli viime vuonna 2,6 miljardia euroa. Toissavuoteen verrattuna se kasvoi 19 prosenttia, tuolloin liikevoittoa kertyi 2,2 miljardia euroa.

Lisenssisopimukset toivat kasvua

Tulos oli markkinoiden odotuksia parempi. Reutersin keräämien ennusteiden mukaan Nokian viimeisen vuosineljänneksen tuloksen ennakoitiin laskevan, mutta se olikin kasvussa. Suri kommentoi olevansa vahvaan vuosineljännekseen tyytyväinen.

– Liikevaihto kasvoi ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kolmessa viidestä verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmästämme ja Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi erittäin voimakkaasti.

Patenttiliiketoiminta kuuluu Nokia Technologies -ryhmään, jonka liikevaihto kasvoi lähes 80 prosenttia ja liikevoitto 146 prosenttia. Kasvun taustalla olivat varsinkin uudet lisenssisopimukset.

Yhtiön hallitus ilmoitti jo lokakuussa suunnittelevansa osinkoehdotukseksi 19 senttiä. Viime keväänä Nokia jakoi 17 sentin osingon. Yhtiön mukaan hallitus on sitoutunut ehdottamaan kasvavaa osinkoa, myös vuodelta 2018.

Nokian osakkeella on käyty kauppaa alle neljän euron tasolla, vaikka kurssi viime vuonna kävi ylimmillään lähellä kuutta euroa.

OP Ryhmä kommentoi aamukatsauksessaan Nokian tuloksen olleen hyvä suhteessa markkinaympäristöön.

Kilpailijalta odotuksia huonompi tulos

Verkkoliiketoiminnassa Nokian kanssa kilpaileva ruotsalaisyhtiö Ericsson kertoi keskiviikkona odotuksia huonommasta tuloksesta.

Ericssonin vertailukelpoinen tulos oli loka-joulukuussa plussalla reilut 40 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli noin 450 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto laski noin 5,8 miljardiin euroon vertailukauden noin 6,6 miljardista eurosta.

Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm sanoi keskiviikkona talouskatsauksessa, että viime vuosi oli haastava ja että tulos on kaukana pitkän aikavälin tavoitteista.

Aiempia uutisia Nokiasta

Nokia vähentää noin 80 työpaikkaa Suomessa

Nokian kurssi tippui rajusti – syynä verkkoliiketoiminnan vaikeudet

Nokian tulos kasvoi heinä-syyskuussa, liikevaihto laski

Lue seuraavaksi