THL:n tutkimusprofessori vaatii keskustelua huumausaineiden käytön sallimisesta – "Kieltopolitiikka ei toimivaa"

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen näkee, että suomalaisten asenne huumeita kohtaan on muuttunut.

huumeet
mies polttaa pilveä
Huumerikosten määrä on lisääntynyt poliisin tilastoissa. Ketkä Suomessa huumeita käyttävät ja mistä niitä hankitaan? Vieraana tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Poliisin tuoreissa tilastoissa (siirryt toiseen palveluun) on huumausainerikosten kohdalla kasvava käyrä neljättä vuotta peräkkäin. Poliisin tietoon tuli viime vuonna 24 000 huumausainerikosta, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen laskee, että noin 15 000 tapausta näistä on vähäisiä käyttörikoksia.

– Siellä on käyttöä, pientä hallussapitoa ja suurimmaksi osaksi kannabiksen käytöstä kysymys.

Törkeitä huumausainerikoksia poliisi kirjasi tuhat kappaletta vuonna 2017.

Kontrolli- ja kieltopolitiikka ei toimi

Hakkarainen huomauttaa, että monessa Euroopan muussa maassa huumausaineiden käyttöä ei ole kriminalisoitu. Näissä maissa poliisin toimet kohdistuvat etenkin huumausaineiden välitysverkkoihin ja saatavuuden kontrolliin.

Hakkarainen näkeekin, että myös Suomessa pitäisi vakavasti keskustella huumausaineiden käytön sallimisesta.

– Kansainvälisesti on hyvin laaja näkemys siitä, että kontrolli- tai kieltopolitiikka ei ole ollut kovin toimivaa.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat Hakkaraisen mukaan korostaneet sitä, että huumausaineiden käyttöön pitäisi puuttua ennen kaikkea sosiaali- ja terveydenhuollossa, ei rikostoimenpiteiden kautta.

Tyypillinen käyttäjä kaupungissa asuva, alle 35-vuotias mies

Tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan suomalaisten asenne huumausaineita kohtaan on muuttunut. Myös poliisi oli vuoden 2017 rikostilastojen julkistamisen yhteydessä huolissaan etenkin nuorten asenteiden lieventymisestä huumausaineiden käyttöä kohtaan.

– Puolet kansalaisista ajattelee, että kannabiksen kokeilu ei ole riski. Alle 35-vuotiaista näin ajattelee 60–70 prosenttia. Jopa säännölliseen käyttöön suhtaudutaan paljon aikaisempaa myönteisemmin, sanoo Hakkarainen.

Tutkija äkee, että mikään päihteistä ei ole riskitön.

Tyypillisintä huumausaineiden käyttäjää Hakkarainen kuvailee alle 35-vuotiaaksi, kaupungissa asuvaksi mieheksi, joka käyttää satunnaisesti kavereiltaan saatua marihuanaa.

– Monella käyttö on ajoittaista, satunnaista, ja se jää perheellistymisen sekä muiden tekijöiden kautta pois.

Jutun otsikossa termi 'laillistaminen' vaihdetttu 'sallimiseksi' 1.2.2018 kello 13.51.

Lue myös:

Poliisin tilasto: Rikosten määrä laski Suomessa

Kolmikymppinen Jonna on huumeiden viihdekäyttäjä, joka toivoo huumeiden laillistamista – Asiantuntijan mielestä "viihdekäyttö" on liian myönteinen käsite

THL avaa uutta uraa huumekeskustelussa: "Hyväksytään se tosiasia, että tuhannet käyttävät kannabista"