Professori ehdottaa: Poliittiset lakot vapaa-ajalle – ”Eihän työpaikoilla saa harrastaa politiikkaa”

Yksittäisen lakon vahinkolaskelmien tekeminen on työoikeuden professori Seppo Koskisen mielestä suorastaan jopa ajanhukkaa.

lakot
Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.
Helsingissä osoitetaan perjantaina mieltä mm. työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. SAK:n mielenilmaus ja useiden työntekijäliittojen poliittiset lakot vaikuttavat monella tavalla kansalaisten arkeen. Vieraana työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK järjestää poliittisen lakon huomenna perjantaina työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Lakko aiheuttaa poikkeustilanteita ja nostattaa tulikiven katkuisia tunteita puolin ja toisin.

Jos työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta saisi päättää, tällaiseen tilanteeseen ei pitäisi päätyä. Hän ehdottaa, että poliittiset mielenilmaisut pidettäisiin vapaa-ajalla.

Esimerkiksi hän esittää poliittisille mielenilmauksille vaikkapa lauantaipäivää, jolloin töissä olisi vähemmän henkilöitä.

– Jos se olisi vaikka lyhytaikainen, niin sanottu ruokatuntimielenilmaus, niin eihän sekään aiheuttaisi kovinkaan paljoa vahinkoa, hän vielä lisäsi.

Koskinen korostaa, että järjestöjen pitäisi miettiä, kuinka poliittiset mielenilmaisut toteutettaisiin mahdollisimman vähän haittaa tuottavina.

Koskisen ajatus ei tule niin sanotusti puskista, sillä hän teki Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAlle analyysin poliittisista lakoista (siirryt toiseen palveluun) viime kuussa.

Analyysissä hän toteaa muun muassa, kuinka poliittiset lakot kuuluvat vapaa-ajalle. Analyysi sai kritiikkiä, ja Hankenin professori Niklas Bruun kertoi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) olevansa yleisesti järkyttynyt kollegansa tekstistä.

Koskinen kuitenkin totesi aamu-tv:ssä kuinka jokaisen pitäisi tietää, että työpaikka on työntekoa varten eikä politiikkaa varten.

– Se [lakon] tehokkuus riippuu siitä, kuinka paljon aiheutetaan työnantajille ja muille vahinkoa. Onko tämä oikeudenmukainen tai kohtuullinen tapa arvioida poliittisen lakon toteuttamista? Se on kuitenkin poliittinen, niin miksei sitä sitten käytäisi sillä tavoin kuin politiikkaa muutoinkin harrastetaan. Eihän työpaikoilla saa harrastaa politiikkaa, työpaikoilla tehdään töitä.

Professori: Yksityiskohtaisten laskelmien tekeminen yhdestä lakosta ajanhukkaa

Koskisen kuvailee myös analyysissään, kuinka muualla Euroopassa poliittiset lakot on yleensä kielletty, sillä poliittisen protestoinnin katsotaan kuuluvan työajan ulkopuolelle. Suomessa poliittisiin lakkoihin suhtaudutaan poikkeuksellisen sallivasti hänen mukaansa.

– On lähdetty siitä, että kiellettyjä työtaisteluja ovat ne jotka kohdistuvat voimassa olevaan työehtosopimukseen. Ja poliittinen työtaisteluhan ei kohdistu voimassa olevaan työehtosopimukseen. Tämä on tuonut sen pohjan arvioida että poliittiset lakot ovat sallittuja.

Hän totesi aamu-tv:ssä kuinka poliittisessa lakossa on kyse riidasta joista lakon osapuolet, eli työntekijät ja työnantajat, eivät voi sopia keskenään.

Perjantain lakko vaikuttaa useiden ihmisten ja yritysten elämään. Monet ihmiset kuitenkin kertovat, että ovat valmiita kärsimään yhteisen hyvän vuoksi. Kiistatonta on kuitenkin se, että perjantai herättää tunteita puolin ja toisin.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n johto ovat tukkanuottasilla lakon takia. EK on kertonut esittävänsä laskelmia siitä, kuinka paljon perjantai maksaa työnantajille. Koskinen ei yleisesti näe mieltä yksittäisen lakon laskelmissa.

– Minusta ne ovat melkein yhtä tyhjän kanssa, koska nämä vahingothan ovat hyvin monenlaisia. On niin tuhottomasti erilaisia tilanteita, että ei niitä päivässä pysty laskemaan. Ja jos se perustuu siihen, että työnantajan edustaja vain ykskaks niin sanotusti tempaisee hatustaan luvun, niin menee vain sekavammaksi.

Professori Koskinen ei usko, että perjantaihin mennessä saataisi tarkka ja kiistaton laskelma.

– Se on ajanhukkaa lähteä niitä yksityiskohtaisesti laskemaan. Me kuitenkin tiedämme, että varmasti jotakin vahinkoa tulee.

Lukuja voidaan käyttää propaganda-aseena puolin ja toisin.

– Olisi parasta, että suhteet luotaisiin kuntoon työmarkkinajärjestöjen välillä. Jos koko ajan on tällaista ikään kuin propagandaluontoista toisen mollaamista on, niin ei tästä kyllä hyvää seuraa.

Lue myös:

Yle kysyi, lukijat vastasivat: "Aktiivimalli-protesti vaikuttaa arkeeni negatiivisesti, mutta olen valmis kärsimään yhteisen hyvän vuoksi"

Näin aktiivimalli-protesti vaikuttaa perjantaina: Suuri osa joukkoliikenteestä pysähtyy, jätteiden kuljetus takkuaa ja tuoretuotteet voivat loppua kaupoista

EK:n ja SAK:n johto tukkanuottasilla lakon takia – "Vastuuton, täysin ylimitoitettu"