Suuri osa busseista pysähtyy, satama hiljenee – katso täältä aktiivimallia vastustavan mielenilmauksen vaikutuksia Kymenlaaksossa

Ruokakaupoissa ensimmäisenä saattavat tyhjentyä tuoretuotteiden hyllyt.

työtaistelut
Bussit odottavat asiakkaita KOuvolan matkakeskuksessa
Perjantain mielenilmaus vaikuttaa laajasti esimerkiksi bussien paikallisliikenteeseen.Petri Niemi/Yle

SAK:n järjestämä mielenilmaus työttömyysturvan aktiivimallia vastaan vaikuttaa ihmisten arkeen laajasti myös Kymenlaaksossa perjantaina. Moni työntekijäjärjestö on ilmoittanut poliittisesta lakosta mielenilmauspäivänä.

Kokosimme muutamia mielenilmausten vaikutuksia, joihin kymenlaaksolaisten kannattaa perjantaina varautua.

1. Bussi- ja junaliikenne

AKT:n mielenilmauksen (siirryt toiseen palveluun) vuoksi moni bussivuoro jää perjantaina ajamatta. Esimerkiksi Kotkassa ja Pyhtäällä suuri osa paikallisliikenteestä jää ajamatta perjantai kello 03–18.

Etelä-Kymenlaakson bussien liikennöinnistä saa ajantasaista tietoa Kotkan Seudun bussiaikataulut -nettisivulta. (siirryt toiseen palveluun)

Kouvolassakin mielenilmaus vaikuttaa merkittävästi linja-autoliikenteeseen. Poikkeusaikatauluista on koottu tietoa esimerkiksi Kouvolan kaupungin nettisivulle. (siirryt toiseen palveluun)

Koululaiskuljetukset ja tilauskuljetukset ajetaan normaalisti. Koulut ovat pyytäneet huoltajia avustamaan tarvittaessa oppilaiden ja opiskelijoiden kuljetuksessa.

Veturimiesten liitto (siirryt toiseen palveluun)on luvannut, ettei se pysäytä junia mielenilmauksen vuoksi eli junien on määrä liikennöidä normaalisti. Taksit kulkevat myös.

Teiden auraajat ja kunnossapitäjät on rajattu myös lakon ulkopuolelle.

2. Ruokakaupat ja päiväkotien, koulujen ja hoivakotien ruokailu

Elintarviketeollisuusliitto (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että lakko voi näkyä monella tapaa esimerkiksi ruokakaupoissa ja laitoskeittiöissä. Liiton mukaan kaupan hyllyt voivat tyhjentyä tuoretuotteista, eikä täydennystä nopeasti saada.

Kymen Seudun Osuuskaupan mukaan vaikutuksia ei pystytä täsmällisesti etukäteen arvioimaan, mutta ruokapulaa tuskin on tulossa.

Kouvolan kaupungin ruokapalvelusta puolestaan kerrotaan, että muun muassa kouluissa, päiväkodeissa ja hoivakodeissa ruokaa riittää ja jakelun on tarkoitus pelata häiriöittä. Kaupunki on varautunut perjantaihin myös aikaistamalla elintarvikekuljetuksia.

Perjantain ruokalistoihin saattaa tulla paikoin pieniä muutoksia.

3. Satamat hyytyvät

Lakko sulkee kaikki Suomen vientisatamat perjantaiaamuna kello 6. Työt satamissa seisovat aina lauantaihin aamukuuteen asti.

Rakennusliittoon kuuluvat rakentajat pysäyttävät työt heti torstain vaihduttua perjantaiksi vuorokaudeksi, mikä näkyy muun muassa rakennustyömailla.

Teollisuusliitto (siirryt toiseen palveluun) on myös mukana laajasti työtaistelussa, mutta esimerkiksi lehdenjakajat eivät voi osallistua poliittiseen lakkoon.

Paperiliitto (siirryt toiseen palveluun) ei osallistu lakkoon, joten Metsäteollisuus (siirryt toiseen palveluun) odottaa liiton jäsenten tulevan työvuoroihinsa normaalisti.

KSS Energia (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa, että muutama ammattiliitto aloittaa perjantaina ylityökiellon. Energiayhtiön mukaan ylityökielto voi johtaa normaalia pidempiin keskeytyksiin kotitalouksien ja yritysten sähkön- ja lämmönjakelussa silloin, kun vikaa ei voida kiellon takia korjata päivystysaikana.