Lieksan vientiteollisuuden kärkinimi Joptek hakeutuu konkurssiin: 80 työpaikkaa uhattuna

Kevytrakenteita muun muassa rakennus-, meri- ja raideteollisuuden tarpeisiin valmistanut yritys on päättänyt hakeutua konkurssiin.

Lieksa
Joptekin tehdas toimii Lieksassa.
Joptek Oy Composites

Lieksan ja koko maakunnan vientiteollisuuden lippulaivoihin kuulunut Joptek Oy Composites on päättänyt hakeutua konkurssiin, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Perimmäinen syy konkurssiin on se, ettei saatu käännettyä vuosia tappiollisena jatkunutta toimintaa kannattavaksi, Joptekin hallituksen jäsen Jonne Soininen sanoo.

Vasaran alla on kahdeksankymmentä työpaikkaa. Joptek on valmistanut kevytrakenteita muun muassa rakennus-, meri- ja raideteollisuuden tarpeisiin.

Yhtiö on ollut yrityssaneerauksessa. Joptek joutui pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin vuosikymmenen puolivälissä sen jälkeen, kun se myi liian halvalla parvekkeet maailman suurimpaan risteilyalukseen. Soinisen mukaan talousvaikeudet ja nykyinen kurimus johtuu nimenomaan vaikeista toimitussopimuksista ulkomaille.

Viime vuosina yritystä ovat työllistäneet esimerkiksi Otanmäessä valmistettujen raitiovaunujen sisustukset ja Turussa rakennetun laivan kylpyhuoneet.

Omistajanvaihdos ei pelastanut

Yritys oli välillä venäläisessä omistuksessa, mutta Joensuun Kauppa ja Kone Oy osti yhdessä henkilöstön kanssa koko osakekannan nelisen vuotta sitten.

Joptek kertoo tiedotteessaan, että se ei ole saanut järjestettyä jatkorahoitusta. Niinpä yhtiön hallitus on päättänyt hakea maksukyvyttömän firman konkurssiin.

– Kun tappiot ovat miljoonaluokkaa, niin omistajan tuenkin pitää olla miljoonaluokkaa. Joptekilla on ollut erittäin pitkämieliset omistajat viimeiset kolme vuotta. Ilman Kyösti ja Kari Kakkosen tukea tämä firma olisi mennyt jo aikaisemmin konkurssiin, Jonne Soininen kertoo.

Joptek on toiminut Lieksassa 30 vuotta.

Juttua päivitetty 1.2.2018 klo 15.12. Lisätty yhtiön hallituksen jäsen Jonne Soinisen kommentit.