1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi maailman kärkeen syöpähoidoissa – neutronikiihdytin tuo lisää tehoa sädehoitoon

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä aloitetaan kesällä maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan boorineutronikaappaushoitoon perustuvan laitteen asennus. Siitä toivotaan apua monien vaikeimmin hoidettavien syöpien hoitoon.

syöpähoidot
BNCT-hoitolaite.
Rakenteilla olevan BNCT-hoitolaitteen kiihdytin Neutron Therapeuticsin tiloissa Yhdysvalloissa.Neutron Therapeutics

Valtava monttu ammottaa entisen voimalaitoksen sisuksissa Helsingin Meilahdessa. Vanhasta rakennuksesta on jäljellä enää ulkoseinät ja perustukset. Rälläkät huutavat ja ilma on sakeana kivipölystä.

Ensi silmäyksellä on vaikea uskoa, että täällä hoidetaan kesällä syöpäpotilaita maailman edistyneimmällä sädehoitotekniikalla.

Valkoiseen suojakypärään sonnustautunut HYKSin syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen katselee rakennustyömaata kuitenkin myhäillen.

– Tilan keskelle tulee 22-metrinen kiihdytin. Se kiihdyttää protoneita eri huoneessa olevaan kohtioon, jossa tapahtuu ydinreaktio ja syntyy neutroneita. Neutronit kohdistetaan potilaaseen paksuseinäisessä sädehoitohuoneessa.

Mikko Tenhunen
Jaani Lampinen / Yle

Boorineutronikaappaushoidolla saatu hyviä tuloksia

Hetkinen. Mitä tekemistä neutronikiihdyttimellä on syöpähoitojen kanssa?

Paljonkin, kertoo HYKSin syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Leila Vaalavirta. Vuosina 1999-2011 Suomessa kokeiltiin pienen tutkimusydinreaktorin käyttämistä syövän hoidossa.

– Reaktori-BNCT:llä hoitotulokset olivat erittäin lupaavia. Osalla pään ja kaulan alueen paikallisesti uusiutunutta syöpää sairastaneista potilaista kasvainkudos hävisi täysin ja osalla se pieneni. Osalla potilaista saavutettiin taudin stabilisointi eli kasvainkudoksen kasvu pysähtyi, Vaalavirta kertoo.

Varsinainen ydinreaktori soveltuu kuitenkin huonosti sairaalaan. Siksi boorineutronikaappaushoito ei ole lupaavista hoitotuloksista huolimatta yleistynyt.

HYKSiin Yhdysvalloista tuleva, Neutron Therapeuticsin valmistama maailman ensimmäinen kaupallinen BNCT-laite ratkaisee tämän ongelman.

Lääkkeen ja sädehoidon yhdistelmä tehostaa sädehoitoa

BNCT-hoitoa käytetään alkuvaiheessa uusiutuneisiin pään ja kaulan alueen syöpiin. Myöhemmin samaa tekniikkaa voidaan todennäköisesti käyttää myös moniin muihin syöpiin.

Ylifyysikko Mikko Tenhusen mukaan uusi hoitolaite toimii kokonaan erilaisella periaatteella verrattuna muihin käytössä oleviin sädehoitolaitteisiin.

– Potilas saa ennen hoitoa booripitoista lääkettä, joka kertyy kasvaimeen. Sitten kasvaimeen kohdistetaan neutronisäteilyä. Nämä kaksi yhdessä kohdentavat lähes kaksinkertaisella teholla säteilyn oikeaan paikkaan.

Lisäksi säteily on hyvin lyhytkantamaista, eli se säästää potilaan tervettä kudosta. Paremmalla säteilyn kohdentamisella ja teholla saadaan nopeammin hoitotuloksia. Tämä rasittaa potilasta vähemmän kuin perinteinen sädehoitojakso.

– Hoitokertoja tulee yksi tai kaksi verrattuna vaikkapa viiden viikon tavanomaiseen sädehoitojaksoon, Tenhunen sanoo.

Suomi on maailman parhaita maita syövän hoidossa

Syöpään sairastuu jossain elämänsä vaiheessa joka kolmas suomalainen. Heistä lähes kaksi kolmesta paranee; esimerkiksi rintasyövässä 91% potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Vastikään julkaistun laajan kansainvälisen vertailun mukaan Suomi onkin maailman huippua syövän hoitamisessa. BNCT-laite parantaa hoitotuloksia ja nostaa Suomen mainetta entisestään.

– Tämä on todella hieno asia suomalaisten syöpäpotilaiden ja myöhemmin myös ulkomaisten potilaiden kannalta, iloitsee osastonylilääkäri Leila Vaalavirta.

Laite on tietysti kallis. Ulkomaalaisia potilaita toivotaan paitsi saamaan hyvää hoitoa, myös tuomaan tuloja. Helsingin BNCT-laitteesta ovat olleet kiinnostuneita muun muassa Kiina ja Saudi-Arabia.

_Lue myös:
_

Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ennaltaehkäistä - Näin sinä voit alentaa omaa syöpäriskiäsi

Minulla on syöpä, mitä tehdä - Syöpälääkärin neuvot sairastuneelle

Kuolema rinnassa ja elämä vatsassa – Heini sairastui aggressiiviseen syöpään raskaana ollessaan

Lue seuraavaksi