1. yle.fi
  2. Uutiset

Lennot ja junat myöhässä, peruutuksia ja harvennettuja vuorovälejä, rekkoja jumissa – Lumimyräkkä sotkee liikennettä

Esimerkiksi Finnair on perunut jo yli 10 lentoa ja lennot ovat keskimäärin tunnin myöhässä, kaukojunat kulkevat myöhässä ja A- ja K-junat kulkevat harvennetuin vuorovälein. Keli on vaarallisen liukas.

Talvisää
Helsinki-Vantaan lentokentällä pyryttää sakeasti.
Helsinki-Vantaan lentokentällä pyryttää sakeasti.Yle / Ulla Malminen

Lumimyräkkä on sekoittanut liikennettä teillä, raiteilla ja ilmassa Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli varhaisaamusta asti käytössä vain yksi kiitotie, mutta toinen kiitotie avattiin iltapäivällä. Voimassa on kuitenkin yhä liikennerajoituksia. Syynä on kova tuuli ja tuiskuava lumi.

Tämä on aiheuttanut suuria myöhästymisiä lentoihin. Lennonjohdosta vastaavan ANS Finlandin viestintäpäällikkö Leena Huhtamaa kertoo, että aamulla lähtevät lennot ovat olleet keskimäärin noin tunnin myöhässä.

– Näyttää siltä, että tilanne säilyy samankaltaisena iltapäivään saakka. Kun aamun lennot ovat olleet myöhässä, se vaikuttaa iltapäivän lentoihin. Viiveet tulevat jatkumaan, Huhtamaa sanoo.

Finnair kertoo Twitterissä peruneensa 12 lentoa tältä päivältä. Lentoja on peruttu Helsinki-Vantaalta muun muassa Riikaan, Vilnaan, Brysseliin, Tukholmaan sekä kotimaan kohteisiin.

Kaukojunat myöhässä, lähijunat ajavat harvennetusti

VR kertoo, että pyryttävä ja pöllyävä lumi vaikuttaa junaliikenteeseen todennäköisesti koko torstain. Ratapihoille ja vaihteisiin pakkautuva lumi aiheuttaa pulmia. Aamupäivällä kaukojunista aikataulussa kulki vajaat 70 prosenttia.

Kaukoliikenteen junat saattavat myöhästyä, vuoroja saatetaan perua ja osa vuoroista voidaan ajaa osittain linja-autoilla, VR kertoo. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ajettaneen harvennetuin vuoroin. Harvennetut vuorot ovat koskeneet A- ja K-junia.

Peltikolareita ja jumissa olevia rekkoja

Tieliikenteessä pahoilta turmilta ja ruuhkilta on tiettävästi vältytty. Pääkaupunkiseudulla on tapahtunut joitakin peltikolareita muun muassa Nelostiellä, Tuusulanväylällä ja kehäteillä. Kehä III oli hetken kokonaan poikki idän suuntaan kuorma-auton ja rekan kolarin takia Ala-Tikkurilan liittymän kohdalla. Turmassa ei tullut henkilövahinkoja, Helsingin poliisi kertoi Twitterissä.

Kehä ykkösellä Espoossa Turunväylän eteläpuolella oli muutama raskas ajoneuvo jumissa aamupäivällä, kertoo Liikennevirasto. Tämä jonoutti liikennettä.

Aamun työmatkaliikenne sujui melko hyvin hankalasta säästä huolimatta. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kehui Twitterissä liikenteen kulkeneen aamulla hyvin.

Samaa sanoo liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Liikenneviraston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Pääkaupunkiseudulla peltikolareita on ollut kymmenkunta ja muualla Suomessa tapahtunut yksittäisiä onnettomuuksia. Onnettomuuksissa ei Liikenneviraston tieliikennekeskuksen tietojen mukaan ole ollut vakavasti loukkaantuneita, Jaatinen sanoo.

Liikennevirasto toteaa, että runsainta lumisadetta ennustetaan noin kahdeksi iltapäivällä.

– Kotiin lähtöä töistä kannattaa aikaistaa, mikäli mahdollista. Mitä myöhempään teille lähtee, sitä enemmän lunta on ja liikenne hitaampaa, Jaatinen kertoo.

Juttua on muokattu kello 14.04. Lisätty tieto, että Helsinki-Vantaan lentokentällä on avattu toinen kiitotie.

Lue myös:

Ajokeli on erittäin huono lumipyryn takia – myräkkä jatkuu ainakin iltapäivään: "Risteykset kiillottuvat liukkaiksi"

Lue seuraavaksi