Puukauppa käy etelässä – lisää jalostavaa teollisuutta tarvitaan

Puukauppa tuotti Häme-Uusimaan alueen metsänomistajille rahaa 230 miljoonaa euroa viime vuonna. Myös metsäkoneyrittäjillä on riittänyt työtä.

puukauppa
Tukkipuuta Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan tukkipihalla.
Häme-Uusimaan alueella puukauppojen kokonaismäärä oli viime vuonna 6,7 miljoonaa kuutiometriä.Esa Huuhko / Yle

Metsänomistajia edustava MTK toivoo nyt investointeja etelässä kuitupuuta jalostavaan teollisuuteen. Suomalaisen sahateollisuuden ja metsänomistajan suuri ongelma on etelässä vähäinen kuitupuun ostajien määrä. Kuitupuun myynti olisi metsänomistajille hyvä lisä alan talouteen.

Kuitupuun hinta on metsätalouden kannattavuuden näkökulmasta tukin hintaa tärkeämpi, muistuttaa MTK. Etelä-Suomessa metsäalan kehitystä tukisi sahaustoiminnan lisäys ja samanaikaisesti investoinnit massapuun jalostukseen. Massateollisuus valmistaa ainespuusta selluloosaa esimerkiksi kartongin ja pehmopaperin raaka-aineeksi.

Biotalouden suurinvestointeja on viime vuosina tehty niin Keski-Suomeen kuin Kaakkois-Suomeen. Hämeessäkin on huomattavan paljon sahaustoimintaa ja sahatuotteiden vienti vetää määrällisesti hyvin.

Sahapuusta toivotaan parempaa hintaa

Vuosi 2017 oli Hämeen ja Uudenmaan metsänomistajille hyvä. Tilanne voisi MTK:n mukaan olla vieläkin parempi, jos sahapuusta maksettaisiin enemmän ja sahauksen sivutuotteille olisi etelässä menekkiä.

Puunmyynnit tuottivat Häme-Uusimaan alueen maakuntiin rahaa 230 miljoonaa euroa. Metsäkone- ja kuljetusyritysten tulo oli samaan aikaan etelässä 150 miljoonaa euroa.

Puuta kulki sahoille ja tehtaisiin Häme-Uudenmaan alueelta 6,7 miljoonaa kuutiometriä.