1. yle.fi
  2. Uutiset

Takseissa ruuhkaa, kaupat auki – katso, miten perjantain lakko vaikuttaa arkeen Kuopiossa

Poliittisella mielenilmauksella on vaikutuksia muun muassa Postiin, joukkoliikenteeseen, kauppoihin ja takseihin.

Kuopio
Takseja jonossa.
Pekka Sipola / AOP

Perjantain SAK:n mielenilmaus ja sitä tukevat ammattiliittojen poliittiset lakot pysäyttävät monia toimintoja, jotka vaikuttavat kaupunkilaisten arkeen Kuopiossa. Tarkista tästä muistiosta, mitä perjantaina pitää ottaa huomioon.

Joukkoliikenne

Joukkoliikenne pysähtyy Kuopiossa lähes kokonaan. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n jäsenet pidättäytyvät lakon vuoksi töistä perjantaina kello 3.00–18.00 välillä.

  • Kaupunkiliikenteen linjoja 1–40 ei liikennöidä.
  • Kuopion ja Siilinjärven kaupunkiliikenteen linjoja 4–40 ei liikennöidä kello 3.00–18.00 välillä.
  • Kuopion, Nilsiän ja Siilinjärven palveluliikenteet liikennöidään normaalisti.
  • Liikennöinti alkaa pääsääntöisesti kello 18.00 jälkeen ja jatkuu sen jälkeen aikataulun mukaisesti. Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun sivuilta voit katsoa kello 18.00 jälkeisten ensimmäisten lähtöjen aikataulun (siirryt toiseen palveluun).

Junien kulkuun mielenilmauksen ei pitäisi VR:n mukaan vaikuttaa. Onnibus.comin liikennöinnin pitäisi olla Pohjois-Savon osalta perjantaina myös normaalia, mutta matkustajia pyydetään seuraamaan tiedotteita yhtiön verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kaupat

Peeässältä kerrotaan, että lakolla ei pitäisi olla vaikutuksia kuluttajille. Kaupat ovat auki normaalisti.

K-ryhmän kaupat ovat myös auki normaalisti. Lakko voi vaikuttaa korkeintaan niin, että joissain tuoretuoteryhmien tuotteissa, esimerkiksi leivässä, valikoima voi olla hieman suppeampi tai tuotteiden määrä on pienempi. Nämä vaikutukset voivat näkyä tuoretuotteiden valikoimassa vielä ensi viikollakin.

Lidl kertoo pyrkivänsä pitämään Kuopion ja Pohjois-Savon myymälät auki normaalisti. Tavarantoimituksissa voi olla puutteita tai muutoksia, mikä näkyy hyllyillä joinakin tuotepuutteina.

Taksit

Savon Taksidatalta suositellaan tilaamaan taksi ennakkoon, sillä ennakkotilaukset pyritään palvelemaan ensisijaisesti. Ennakkotilauksia on tullut runsaasti jo torstaina, mutta viimeistään ennakkotilauksen voi tehdä vähintään puoli tuntia ennen lähtöaikaa. Taksin voi tilata numerosta 0200 30 300. Ennakkotilausmaksu on 7,10 euroa.

Taksia voi kuitenkin joutua odottamaan tavallista pidempään. Esimerkiksi keskustan alueella taksi ei välttämättä tule normaalissa kahdessa minuutissa, vaan kyytiä voi joutua odottamaan viitisenkin minuuttia. Savon Taksidatalta vinkataan, että taksi kannattaa tilata mieluummin kotiin kuin kävellä tolpalle odottamaan. Tolpalla voi joutua odottamaan pidempään.

Jos perjantaina on lisäksi huono sää, se voi hidastaa taksien kulkua entisestään.

Posti

Posti arvioi, että mielenilmaus ja työnseisaukset voivat viivästyttää postilähetysten kulkua 1–3 vuorokautta. Posti seuraa tilannetta verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) myös perjantain aikana. Lakko voi vaikuttaa

  • Perjantaina ilmestyvien sanomalehtien varhaisjakeluun.
  • Sanomalehtien, kirjepostin, aikakauslehtien, pakettien ja rahdin kulkuun.
  • Ulkomailta tuleviin ja ulkomaille lähteviin paketteihin ja kirjeisiin.
  • Postin asiakaspalvelun ruuhkautumiseen.

Verilähetykset, laboratorionäytteet, kauppakassit, ateriakuljetukset ja hoivapalvelut hoidetaan normaaliin tapaan.

Autoliikkeet, -huollot ja -korjaamot

Teollisuusliitto järjestää poliittisen lakon samaan aikaan mielenilmauksen kanssa. Teollisuusliiton alaisuuteen kuuluvat muiden muassa autonrengasala sekä autoalan kauppa- ja korjaamotoiminta.

Teollisuusliitosta arvioidaan, että kaikissa autokauppojen ja -korjaamoiden toimipisteissä voi asiakkaille tulla haittoja. Autokorjaamot pyrkivät olemaan yhteydessä asiakkaisiin, joille on sovittu aika perjantaille.

Lue seuraavaksi