"Lopettakaa venkoilu, päätös on jo tehty" – kansalaiset tyrmäsivät kahden lukion mallin Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan valtuusto päätti perustaa jättilukion koulutuskeskus Tavastian yhteyteen vuoden 2016 keväällä. Nyt virkamiehet ovat ottaneet uudestaan esille mahdollisuuden kahteen lukioon.

Peruskoulut ja lukiot
Yleisöä salissa
Palveluverkkoselvityksen yleisötilaisuus oli tuonut Raatihuoneelle tuvan täydeltä väkeä tammikuun viimeisenä päivänä.Antti Ruonaniemi / Yle

Kahden lukion malli liittyy Hämeenlinnan palveluverkkosuunnitelmaan, josta päätetään kaupungin poliittisissa elimissä maaliskuun loppuun mennessä.

Päätöksen tueksi kaupunki järjesti suuren yleisötilaisuuden, joka keräsi paikalle sankan joukon kaupunkilaisia. Paikalla oli myös lukiokoulutuksen todellisia asiantuntijoita eli lukion opiskelijoita. Heiltä uusi avaus kahdesta lukiosta sai suoran tyrmäyksen.

– Periaatteessa lukiolaiset ovat aiemmin kannattaneet kahta lukiota. Yhden lukion malli on kuitenkin päätetty ja sen piti aloittaa toimintansa ensi syksynä. Se, että asia revitään esille saman vuoden alkupuolella, on todella sekavaa ja lukiolaisten asema vaarantuu todella pahasti, puuskahtaa Kaurialan lukiossa opiskeleva Henri Weck.

Meneekö työ hukkaan?

Henri Weck on Suomen Lukiolaisten Liiton Hämeen piirin varapuheenjohtaja. Vaikka lukiolaiset muutama vuosi sitten jopa osoittivat mieltään jättilukiota vastaan, tilanne on nyt toinen.

Nuori mies virnuilee
Kaurialan lukion oppilas Henri Weck toivoo, että yhden lukion päätös pitää.Antti Ruonaniemi / Yle

– Tähän uuteen lukioon on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Lukiolaisetkin ovat osallistuneet uuden lukion suunnitteluun. Rehtorit ja opettajat ovat niin ikään tehneet todella paljon töitä. Nykyisille peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tilanne on erityisen vaikea. Heitä on jo nyt heitelty eri puolille kaupunkia eri kouluihin ja nyt sitten lukiovaihtoehtokin on taas avattu juuri ennen yhteishakua, moittii Henri Weck.

Weck viittaa siihen, että Hämeenlinna yläkoulujen oppilaita on jouduttu siirtämään väistötiloihin kaupungin koulujen sisäilmaongelmien vuoksi. Hämeenlinnassa on tällä hetkellä 1 700 oppilasta väistötiloissa.

Vanhemmatkin yhden lukion puolella

Jättilukio sijoitetaan Tavastian ammattiopiston läheisyyteen. Yleisötilaisuudessa ääneen päässeet vanhemmat olivat pitkälti samoilla linjoilla kuin lukiolaiset sekä yhdestä lukiosta että sen sijoituspaikasta. Hämeenlinnan Seudun Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Äyhönen perusteli yhden lukion kantaansa synergiaeduilla.

Nainen vakvana
Hämeenlinnan Seudun Vanhempainyhdistyksen puhenjohtaja Päivi Äyhönen pitää lukion sijoittamista Tavastian yhteyteen järkevänä ratkaisuna.Antti Ruonaniemi / Yle

– Ammattioppilaitos ja lukio voivat hyötyä paljonkin toisistaan, jos asiat suunnitellaan hyvin, ja siltä tällä hetkellä näyttää. Lisäksi samalla tontilla on myös kansalaisopisto eli Vanajaveden Opisto. Sitä kautta voidaan esimerkiksi kielikoulutusta monipuolistaa sekä lukiossa että ammatillisessa oppilaitoksessa jos halutaan, muistuttaa Äyhönen.

Mitä tehdä kaupungin yläkouluille

Lukiot ovat vain pieni osa Hämeenlinnan kouluverkkosuunnittelussa. Ne ovat kuitenkin päänavaaja, siksi niistä puhutaan niin paljon. Lukioratkaisu vaikuttaa myös siihen, mihin peruskoululaiset sijoitetaan. Kun kaupungissa on 1 700 oppilasta erilaisissa parakeissa tai muissa väistötiloissa, on ratkaisu tehtävä nopeasti.

– Tässä huoli heräsi. Tuntuu, että yläkoululaiset ovat heitteillä kaupungissa, tuumaa Hämeenlinnan Lyseon Yläkoulun Vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsen Miina Vuorela.

Kaurialan yläkoulun oppilaat on tarkoitus sijoittaa entisen lukion tiloihin, jos jättilukiopäätös pitää. Koulun opettajat pitävät päätöstä hankalana, koska lukion tilat tai piha-alueet eivät ole yläkoululle sopivia.

Nainen seuraa puhujaa
Lyseon Yläkoulun Vanheimpainyhdistyksen hallituksen jäsenen Miina Vuorelan mukaan on tärkeintä, että oppilaat saavat opiskella terveissä tiloissa.Antti ruonaniemi / Yle

Sen sijaan lyseon yläkoulun oppilaiden tilanne on tällä hetkellä ihan hyvä. Osa oppilaista opiskelee kulttuurikeskus Verkatehtaalla ja osa lyseon lisärakennuksessa. Oppilaat kulkevat myös koulujen välillä. Miina Vuorelaa kulkeminen ei pelota.

– Olimme aluksi vähän huolissaan, mutta se on mennyt todella hyvin. Pieni happihyppely on vain hyväksi oppilaille, nauraa Vuorela.

Lyseon oppilaiden vanhemmille kahden koulun järjestelmä ei ole ongelma, heillä on vain yksi toive.

– Tärkeintä on, että oppilaat ja opettajat saavat olla terveissä tiloissa. Keskuskoulun aika oli kauheaa, muistelee Miina Vuorela.

Lue myös: Lukio Verkatehtaalle? Kahden lukion malli pomppasi uudestaan esille Hämeenlinnassa