Myytinmurtaja Jamie Hyneman saapuu Suomeen – pitää jättiluennon ja avaa nimeään kantavan tiedetilan

Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon avautuu tiedetila, jonka suunnittelussa kunniatohtori Hyneman on ollut vahvasti mukana.

Jamie Hyneman
Jamie Hyneman
Jamie Hyneman saapuu Lappeenrantaan vihkimään nimeään kantavan pajan.Petri Kivimäki / Yle

Myytinmurtajat TV-sarjasta tunnetuksi tullut Jamie Hyneman vihittiin viime kesänä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi. Jo tuolloin Hyneman ilmoitti haluavansa olla mukana kannustamassa opiskelijoita toteuttamaan kaikenlaisia hullujakin ideoita.

Viime kesän vierailun innoittamana Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon valmistuu parhaillaan yli 300 neliömetrin suuruinen paja, jonne sekä teknillisen yliopiston että viereisen Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat kokoontua kokeilemaan testaamaan, rakentamaan ja jalostamaan omia ideoitaan.

Tilan saapuu ensi syyskuussa vihkimään Jamie Hyneman. Hänen vierailunsa Lappeenrannassa kestää noin viikon.

Vierailuun kuuluu tiedetilan avajaistapahtuma lauantaina 29.9.2018 Lappeenranta-salissa. Sinne mahtuu istumaan reilut 620 kuulijaa. Lisäksi Hyneman luennoi yliopistolla torstaina 27.9.2018.

– Odotettavaa on, että kiinnostus Hynemanin luennoille on suurta. Järjestämme yhden niistä lauantaiksi Lappeenranta-saliin, että Hynemania TV:stä seuranneet lapsetkin pääsisivät Hynemania kuuntelemaan.

Jamie Hyneman
Jamie Hyneman käynnisti kesäkuussa 2017 Lappeenrannan teknillisen yliopiston kupeessa sijaitsevan Soletair-tutkimuslaitoksen.Petri Kivimäki / Yle

Hyneman haastaa kokeilemaan

Jamie Hynemanin viime kesän vierailu Lappeenrannassa sai aikaan suuren suosion. Hänen vierailuaan seurasivat sadat kaupunkilaiset ja suomalainen media.

Vierailunsa aikana hän muun muassa vihki käyttöön yliopiston Soletair-koelaitoksen, joka tuottaa öljyä auringosta, vedestä ja hiilidioksidista. Lisäksi hän piti luentoja yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Ensi kevään aikana valmistuvaa tiedetilaa Hyneman on ollut vahvasti ideoimassa. Sinne tulee avonaisen tilan lisäksi erillisiä työhuoneita, joissa voi työstää metallia tai puuta, hitsata, maalata, rakentaa elektroniikkaa ja tehdä komposiittitöitä. Tarkoituksena on kokeilla käytäntöön kaikenlaisia erilaisia ideoita.

Lappeenrannan teknilliseltä yliopiston tutkijaopettaja Markku Ikävalko kertoo, että Hynemanin ajatuksena on juuri kokeilla kaikkea.

– Vaikka itse keksintöä ei saataisikaan toteutettua, niin sitä keksiessä ja rakentaessa oppii, tiivistää Ikävalko Jamie Hynemannin ajatuksia.

Pajassa toteutetaan Hynemanin ajatusta siitä, että jos joku keksii jotain, niin sen rakentaminen voi olla mahdollista.

Markku Ikävalkon mukaan Hyneman kannustaa eri alojen ihmisiä kokoontumaan yhteen ja keksimään. Jamie Hyneman ei itsekään ole koulutukseltaan insinööri, vaan hän on suorittanut yliopisto-opintonsa venäjän kielestä.

Jamie Hyneman ja opiskelijoita auditoriossa
Jamie Hyneman (keskellä) vieraili viime kesänä Saimaan ammattikorkeakoulun matematiikkakurssilla Lappeenrannassa.Petri Kivimäki / Yle

Myytinmurto takana

Jamie Hyneman tuli tunnetuksi TV-sarjasta Myytinmurtajat, jossa hän yhdessä Adam Savagen kanssa teki kansantajuisia kokeita ja he testasivat erilaisten vallalla olevien käsitysten todenperäisyyttä. He muun muassa selvittivät, voiko ikkunan läpi hypätä vahingoittumattomana ja voiko katolta putoava jääpuikko tappaa.

Hyneman ei enää tee Myytinmurtaja-sarjaa, koska hänen mukaansa monet myytit oli jo murrettu ja sarja alkoi toistaa itseään. Sarja päättyi Hynemanin juontamana viime vuonna.

Jamie Hyneman kertoo kuitenkin edelleen työskentelevänsä tieteen parissa. Hänellä on yritys, joka tuottaa ja testaa erilaisia teollisuuden tarvitsemia esineitä.

Hyneman kertoi viimeksi Lappeenrannassa käydessään, että hän nauttii elämästään nyt, kun kamerat eivät häntä enää koko ajan seuraa.

– Voin käydä rauhassa kaupassa. Laittaa kotona oven kiinni ja kuunnella rauhassa musiikkia.

Yliopistoon rakenteilla olevan tiedepaja nimetään Jamie Hynemanin mukaan. Sen nimeksi on tulossa J. Hyneman Center eli JHC.