Turun yliopisto palkkasi opiskelijoiden häirintään syyllistyneen amerikkalaisprofessorin

Rehtorin mukaan alallaan arvostetulle tähtitieteilijälle haluttiin antaa toinen mahdollisuus.

seksuaalinen häirintä
Turun yliopiston kyltti lähikuvassa.
Philip Stenkula / Yle

Turun yliopisto on tehnyt kahden vuoden työsopimuksen opiskelijoidensa häirintään ja syrjintään syyllistyneen amerikkalaisprofessorin kanssa. Alallaan arvostettu tähtieteilijä aloittaa työt Tuorlan observatoriossa kevään kuluessa.

– Hänet on palkattu kaksivuotiseen tutkijan toimeen, jossa hänellä ei ole alaisia, rehtori Kalervo Väänänen kertoo.

Väänänen sanoo, että Turun yliopisto oli tietoinen amerikkalaisprofessorin häirintäjutusta palkatessaan hänet tähtitieteen laitokselle. Rehtorin mukaan yliopistolla käytiin professorin häirintätapaus perusteellisesti läpi ennen palkkaamista.

– Meillä on asiasta muutakin tietoa mitä julkisuudessa on ollut. Meillä on esimerkiksi hänen entisen esimiehensä kuvaus asiasta, ja ne toimenpiteet mihin siellä ryhdyttiin.

Kohtuutonta rangaista moneen kertaan

Miehen aiempi työnantaja, kalifornialainen yliopisto, totesi sisäisen tutkimuksen kaksi vuotta sitten miehen syyllistyneen kahden naispuolisen opiskelijan häirintään ja syrjintään. Asiasta ovat kertoneet muun muassa arvostettu tiedelehti Science (siirryt toiseen palveluun) ja asiaa perinpohjaisesti tutkinut verkkojulkaisu Buzzfeed (siirryt toiseen palveluun). Kyse oli mediatietojen mukaan siitä, että professori oli ihastunut opiskelijaansa, minkä jälkeen hän oli ryhtynyt painostamaan tätä ja lopulta erottanut tämän.

Buzzfeedin näkemän viestinvaihdon mukaan professori tunnusti asian toiselle opiskelijalle. Mies oli pelännyt tunteidensa kohteen "sukupuolisen vaikutusvallan" estävän häntä tekemästä työtään, opiskelija kertoi. Lopulta professori erosi työpaikastaan (siirryt toiseen palveluun) syytösten vuoksi oma-aloitteisesti.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo, että miehen palkkaamista harkittiin hyvin tarkkaan.

– Olisi kohtuutonta, että häntä toistuvasti rangaistaisiin tästä asiasta eikä hän voisi päästä mihinkään töihin. Me halusimme antaa hänelle toisen mahdollisuuden.

Kalervo Väänänen sanoo, että Turun yliopistolla on nollatolerannsi kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän suhteen.

– Tämä pitää myös hänen kohdallaan, mutta olisi kohtuutonta käyttää tätä häneen takautuvasti.

Tieteelliset näytöt painoivat vaakakupissa

Amerikkalaisprofessorin palkkaaminen käytiin Tuorlan observatorion työntekijöiden kanssa lävitse tammikuussa. Rehtorin mukaan henkilökunnalla oli asiasta mielipiteitä puoleen ja toiseen.

– Palkkaamiseen päädyttiin, koska hänellä on omalla alallaan erittäin kovat tieteelliset näytöt.

Amerikkalaisprofessorin palkkaamisesta Tuorlan observatorioon kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (linkki vie maksulliseen sisältöön).

Korjattu 2. helmikuuta kello 10: Täydennetty kuvausta tapahtumista mediatietojen perusteella. Toisin kuin jutussa sanottiin, näissä ei viitata seksuaaliseen häirintään, vaan sukupuoleen perustuvaan häirintään ja syrjintään.

Korjattu 8. helmikuuta kello 9.30: __Tarkennettu tietoja kalifornialaisen yliopiston tekemästä tutkinnasta: professorin on todettu yliopiston selvityksessä syyllistyneen häirintään, ei vain epäilty siitä.