1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paavo Väyrynen

Paavo Väyrynen aikoo hakea keskustan puheenjohtajaksi – eroaa puolueesta, jos ei tule valituksi

Väyrynen palaa keskustan kesäkuun puoluekokouksen jälkeen eduskuntaan. Keskustan eduskuntaryhmässä Väyrystä ei enää nähdä, jos häntä ei valita puheenjohtajaksi.

Paavo Väyrynen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kp./kesk.) aikoo hakea keskustan puheenjohtajaksi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa. Väyrynen kertoi asiasta tänään torstaina tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Väyrynen aikoo erota keskustasta, mikäli ei tule valituksi puheenjohtajaksi. Hän palaa eduskuntaan heti keskustan puoluekokouksen jälkeen 12.6, joko omassa eduskuntaryhmässä tai keskustan riveissä.

Kilpakumppanina Väyrysellä on ainakin nykyinen puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä, joka ilmoitti presidentinvaalien valvojaisissa hakevansa jatkokautta keskustan johdossa.

Väyrynen uskoo, että hän saa paljon tukea keskustan kentältä.

– Uskon että se linja mitä edustan nauttii kyllä enemmistön kannatusta, mutta mikä on puoluekokouksen kokoonpano ja mikä päätös siellä syntyy, niin se jää nähtäväksi.

Väyrynen on hakenut 2000-luvulla keskustan puheenjohtajaksi kolme kertaa aikaisemminkin. Menestys on jäänyt vaatimattomaksi.

Keskustan nykymenossa Väyrystä häiritsee erityisesti aluepolitiikka sekä puolueen EU-linja.

– Ehkä pahinta on tämä alueellinen keskittäminen, joka on voimakkaampaa kuin koskaan aikaisin. Veisin keskustan takaisin alkiolaisille linjoille.

Väyrynen uskoo, että keskustan ympärille olisi rakennettavissa niin kutsuttu alkiolainen allianssi, jossa yhdistyisivät myös perussuomalaisten ja sinisten kannattajat. Väyrynen viittaa professori Kari Hokkasen kirjoitukseen (siirryt toiseen palveluun) keskustan Suomenmaa-puoluelehdessä, jossa Hokkanen maalaili maalaisliitosta 50-luvulla irtaantuneiden puolueiden palaavan juurilleen.

– Tämähän olisi ylivoimaisesti Suomen suurin puolue, Väyrynen sanoo.

Presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Väyrynen keräsi 6,2 prosenttia äänistä ja sijoittui neljänneksi. Väyrynen peittosi keskustan Matti Vanhasen, joka sai äänistä vain 4,1 prosenttia.

Keskustalle oman puolueen perustaneesta Väyrysestä on tullut kiusallinen ongelma.

Helsingin Sanomien haastattelemista (siirryt toiseen palveluun) piirijohtajista moni toivoo, että Väyrynen saataisiin ulos puolueesta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on linjannut, että Väyrynen ei voi kuulua kahteen puolueeseen yhtä aikaa. Väyrynen ei ole kuitenkaan suostunut eroamaan keskustasta.

Lue myös: Politiikan kestokasvo Paavo Väyrynen (Elävä Arkisto)