"Mitta on täysi" – pieni Halsuan kunta sai tarpeekseen surkeista teistä ja etsii nyt valitusosoitetta

Halsuan kunta hakee muista kunnista tukea valitukselleen, sillä huoli turvallisuudesta on alueella yhteinen.

teiden kunnossapito
Polanteinen tie Halsualla.
Polanteinen tie Halsualla.Raila Paavola / Yle

Halsuan kunta aikoo tehdä valituksen keskipohjalaisteiden kunnosta. Kunnassa ollaan huolissaan siitä, että tiet ovat vaarallisessa kunnossa jo toisena talvena peräkkäin.

– Tämä ei ole mikään äkkinäinen tulkinta, vaan asialla on pitkä historia. Jo viime talvena oli tapauksia, että kouluautot eivät päässeet liukkauden takia liikenteeseen. Tänä talvena tilanne jatkuu. Mitta on täysi. Siksi halusimme, että kunta tarttuu asiaan, Halsuan kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä toteaa.

Peilijää vaihtui äkkivääriksi polanteiksi

Viikko sitten keskipohjalaisteillä oli niin liukasta, että autot joutuivat etenemään neljääkymppiä ja raskas liikenne keskeytyi täysin. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella sattui tuolloin toistakymmentä onnettomuutta, joissa oli osallisena raskas ajoneuvo.

– Nuo liukkaat kelit olivat viimeinen piste, jolloin ihmiset rupesivat puuttumaan asiaan, Halsuan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Pollari sanoo.

Pollarin mukaan ihmisiä mietityttää, miksi tienpito ei varautunut liukkauteen ajoissa, sillä sääennusteet varoittivat siitä hyvissä ajoin.

Myös jälkihoito puhuttaa. Teissä on nyt heittoja ja polanteita niin paljon, että auto lähtee herkästi luisuun suorallakin tieosuudella.

"Tienhoitoon ryhtiliike"

Huolta teiden kunnosta on ollut jo pitkään.

– Keskipohjalainen luonne vain on sellainen, ettei heti valiteta joka asiasta. Nyt rupesi kuitenkin tulemaan niin paljon viestiä, että tähän pitää puuttua, Jarmo Pollari sanoo.

Nyt Halsuan kunnanvaltuusto toivoo, että tienhoitoon tulee ryhtiliike ja ajoväylät saadaan turvallisiksi.

Valtuusto antoi keskiviikkona Halsuan kunnanjohtajan selvitettäväksi, mihin kunta voi tienpidosta valittaa ja saadaanko asian taakse myös muita alueen kuntia.

Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilä kertoo, että tavoitteena on koota valituksen taakse useita keskipohjalaiskuntia, koska teiden kunto koskettaa laajasti Halsuan ulkopuolellakin.