Keniassa oikeus jäädytti hallituksen tv-kanavakiellon – oppositiojohtajan piti julistautua presidentiksi televisiossa

Hallitus sulki tiistaina kolme televisiokanavaa pois lähetysverkosta, ettei oppositiojohtaja pääsisi ääneen. Oikeus kuitenkin esti Kenian hallituksen televisiokanavien vastaiset toimet.

Ulkomaat
Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga.
Kenian oppositiojohtaja Raila Odinga.Dai Kurokawa / EPA

Keniassa korkein oikeus on noussut vallanpitäjiä vastaan jäädyttämällä hallituksen määräämän televisiokanavien lähetyskiellon 14 päivän ajaksi. Oikeus aikoo tutkia hallituksen asettaman lähetyskiellon laillisuuden tuona aikana.

Hallitus oli aiemmin sulkenut kolme johtavaa televisiokanavaa pois lähetysverkosta. Syyksi sulkemiselle oli se, että NTV, Citizen TV ja KTN News olivat aikoneet näyttää oppositiojohtaja Raila Odingan presidentiksi "julistautuminen" kanavallaan.

Toimittajat joutuivat nukkumaan studiossa

Myös journalisteja on ahdisteltu.

NTV:n uutistenlukija Larry Mdowo kertoi yöpyneensä studiotalossa kollegoineen, sillä hän oli saanut useita varoituksia siitä, että työpaikan ulkopuolella odotti poliiseja. Poliisien arveltiin aikoneen pidättää journalistit, jos nämä olisivat poistuneet rakennuksesta.

Odingan oli määrä puhua televisiossa tiistaina, mutta hän piti symbolisen seremoniansa nyt kannattajiensa joukossa.

Taustalla vaikeat vaalit

Oppositio ei ole hyväksynyt Kenian viime syksyisten presidentinvaalien tulosta. Odinga onkin julistanut olevansa "kansan presidentti".

Kiistellyt vaalit pidettiin viime syksynä ja presidentti Kenyatta Uhuru voitti ne uusintakierroksella. Korkein oikeus mitätöi ensimmäisen kierroksen tuloksen vaalivilpin takia. Vaalien aikana oli myös kahakoita, joissa kuoli ihmisiä.

Odinga boikotoi lokakuussa järjestettyä uusintakierrosta, koska epäili myös sen rehtiyttä. Kenyatta voitti 98 prosentin ääniosuudella, mutta äänestysvilkkaus jäi 39 prosenttiin.

Kenyatta vannoi virkavalansa marraskuussa. Oppositio järjesti tuolloin Nairobissa mielenosoituksia, joissa poliisi esimerkiksi ampui ihmisiä kyynelkaasulla.

*Lue lisää: *

Kenian oppositiojohtaja aikoo julistautua presidentiksi – poliisi vastasi kyynelkaasulla

Nairobissa kahakoita: Kiistelty presidentti vannoi virkavalan, poliisi yrittää estää opposition mielenosoituksen

Kenian presidentti sai uusintavaaleissa 98 prosenttia äänistä – oppositio boikotoi

Aiheesta muualla:

Kenya TV shutdown: Court suspends ban imposed over Odinga 'inauguration' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, Yle