1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Etelän lumimyräkkä helpottamassa lähitunteina – lunta luvassa huomennakin, Lapissa kolkutellaan pakkasennätyksiä

Lumipyry siirtyy illan aikana kohti pohjoista.

Talvisää
Lunta pyryttää Helsingin keskustassa 1. helmikuuta
Lunta pyryttää Helsingin keskustassa 1. helmikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lumimyräkkä on piessyt tänään kovalla kädellä maan etelä- ja lounaisosia. Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että lunta on satanut päivän aikana eniten Uudellamaalla ja Varsinais-Suomen itäosissa, paikoin jopa yli 20 senttimetriä.

– Lumi on tullut tuiskun kera, mikä tarkoittaa sitä, että kinoksissa voi olla tätäkin enemmän lunta. Tuisku on lisännyt myös ilman hyytävyyttä, Huutonen sanoo.

Myräkkä alkaa näyttää jo hiipumisen merkkejä. Turun seudulla lumisade on alkanut tauota iltapäivällä ja heikkenee pääkaupunkiseudulla illan aikana.

– Lähitunnit tulee vielä tukevasti lunta. Tämän jälkeen lumipyry siirtyy pohjoisemmaksi. Maan keskiosassa voi tulla illalla lunta 10–15 senttimetriä.

Ensi viikko talvinen koko maassa

Etelä-Suomessa tulee vielä huomennakin lunta tai lumikuuroja, mutta huomattavasti tämänpäiväistä heikompana. Lapissa korkeapaine vahvistuu, mikä voi tarkoittaa erittäin kireitä pakkasia.

– Lapissa saatetaan kolkutella talven kylmimpiä pakkaslukemia, Huutonen sanoo.

Sateet väistyvät viikonloppuna, ja etelään virtaa kylmää ilmaa, mutta pakkaslukemat jäävät maltillisiksi. Kylmä ilmavirtaus saavuttaa koko maan ensi viikolla.

– Talvinen pakkasviikko on tulossa. Se tarkoittaa sitä, että tänään satanut lumi ei ole sulamassa pois etelässä ainakaan heti.

Lue myös:

Lennot ja junat myöhässä, peruutuksia ja harvennettuja vuorovälejä, rekkoja jumissa – Lumimyräkkä sotkee liikennettä

Ajokeli on erittäin huono lumipyryn takia – myräkkä jatkuu ainakin iltapäivään: "Risteykset kiillottuvat liukkaiksi"

Lue seuraavaksi