Katalonian itsenäisyyttä ajavien rintama rakoilee – Uhrataanko ex-aluejohtaja Puigdemont?

Belgiaan siirtyneen ex-aluejohtaja Carles Puigdemontin asemaa ei helpota julkisuuteen vuotanut viesti, jossa hän itsekin epäilee Katalonian itsenäisyyden toteutumista.

Katalonia
Katalonian lippu.
J. Diges / AOP

BarcelonaKatalonian kriisin uusin vedenjakaja on Espanjan perustuslakituomioistuimen viimeviikkoinen päätös, jonka mukaan uudelleen aluejohtajaksi haluavan Carles Puigdemontin on oltava paikalla, kun Katalonian parlamentti päättää aluejohtajasta.

Lisäksi tuomioistuin vaati, että Puigdemontin on haettava korkeimmalta oikeudelta lupa tuloonsa.

Joulukuun vaalien jälkeen parlamentin puheenjohtajaksi valittu Roger Torrent yritti avata umpisolmun perumalla tiistaiksi suunnitellun valintakokouksen, mutta saikin itsenäisyyttä ajavien puolueiden rivit rakoilemaan.

Nyt vaihtoehdot alkavat olla vähissä ja ratkaisu voi olla Puigdemontin uhraaminen tai jopa uudet vaalit.

Puigdemontin asemaa ei helpota julkisuuteen vuotanut viesti, jossa Puigdemont itsekin epäili itsenäisyyden toteutumista.

Parlamentin nokkamies yllätti

Roger Torrent istuu parlamenttisalissa. Ympärillä muut edustajat taputtavat.
Roger Torrent sai puoluetovereiltaan onnitteluja puhemieheksi valinnan jälkeen.Alberto Estevez / EPA-EFE

Torrent edustaa vasemmistolaista tasavaltalaispuoluetta ERC:tä, joka sai vaaleissa itsenäisyyttä ajavista puolueista toiseksi eniten ääniä. Edellä oli JuntsxCat -liittouma, johon Puigdemont kuuluu.

Torrentin päätös perua kokous tuli yllätyksenä sekä JuntsxCat -liittoumalle että parlamentin puheenjohtajavaalissa Torrentin valintaa tukeneelle kapitalismin vastaiselle CUP-puolueelle. Sekin ajaa Katalonian itsenäisyyttä.

Vielä maanantaina näytti, että itsenäisyysrintama olisi yhtenäinen ja Puigdemont valittaisiin aluejohtajaksi perustuslakituomioistuimen päätöksestä huolimatta.

Torrent yritti tiistainakin pitää yhtenäisyysrintaman kasassa arvostelemalla voimakkaasti Espanjan hallitusta ja erityisesti varapääministeri Soraya Saenz de Santamariaa.

Puigdemont ei halua luovuttaa

Belgiassa oleva Puigdemont ja hänen tukijansa eivät sulata Torrentin ratkaisua. Videoidussa viestissään Puigdemont sanoo olevansa itsenäisyysliikkeen johtaja eikä muita ehdokkaita aluejohtajaksi ole.

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont lehdistötilaisuudessa Belgiassa tammikuussa.
Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont lehdistötilaisuudessa Belgiassa tammikuussa.Stephanie Lecocq / EPA

Puigdemont vetoaa sekä lokakuun kansanäänestyksen että joulukuun vaaleihin, joissa hän katsoo saaneensa mandaatin jatkaa Katalonian aluejohtajana.

Joulukuun vaaleissa itsenäisyysrintama säilytti enemmistön, vaikka menettikin kannatustaan ja suurimmaksi puolueeksi nousi Ciutadanes-puolue. Se ei kannata Katalonian itsenäistymistä.

Espanjan hallitukselta tukea

Espanjan hallitus ja Katalonian itsenäisyyttä vastustavat puolueet ovat olleet tyytyväisiä Torrentin ratkaisuun. Niiden mielestä Puigdemontin uudelleenvalinta aluejohtajaksi on mahdotonta.

Toisaalta Ciutadanes-puolueen johtaja Ines Arrimadas on epäillyt Torrentin päätöksen vilpittömyyttä, koska puhemiehen kritiikki Mariano Rajoyn hallitusta kohtaan oli tiistaina tyrmäävää.

Ciutadans-puolueen Ines Arrimadas juhli tuloksia Barcelonassa 21. joulukuuta.
Ciutadans-puolueen puheenjohtaja Ines Arrimadas juhli vaalivoittoa Barcelonassa 21. joulukuuta.Josep Lago / AFP

Nyt Roger Torrentin on luotava uusi aikataulu aluehallituksen johtajan valinnalle. Tästä hän on käynyt tiiviitä neuvotteluja muiden puolueiden kanssa.

Puigdemont ei ainakaan vielä ole luovuttamassa, mutta eri arvioissa Puigdemontin korvaaminen toisella ehdokkaalla on nostettu viime päivinä entistä selvemmin esiin.

Löytyykö toinen ehdokas?

Jos itsenäisyyspuolueet luopuvat Pudgemontista, niiden olisi löydettävä parlamentin enemmistön tukema ehdokas. Se sopisi myös Espanjan pääministerille, jos ehdokas ei olisi rasitettu viime syksyn tapahtumien kapina-, kansankiihotus- ja verovarojen väärinkäyttösyytöksillä.

Ratkaisevaa on, jatkaako itsenäisyysrintama suhteessa Madridiin riskipelillä eli tottelemattomuuslinjalla vai taipuuko ja hylkää Puigdemontin.

Mikäli Puigdemontin valinta osoittautuu mahdottomaksi eikä vaihtoehtoisesta ehdokkaasta päästä yksimielisyyteen itsenäisyysrintamassa, edessä voi olla jälleen kerran uudet Katalonian parlamentin aluevaalit.

Riskinä on täydellinen epäluottamus itsenäisyyden puolesta äänestäneiltä. Enemmistö heistä on jo kahdesti viime vuonna asettunut Puigdemontin taakse.

He eivät halua Madridin painostuksen jatkuvan, mikä heille tarkoittaa poliittisia vankeja, autonomian peruuttamista ja uusien vaalien odottelua.

Espanjan hallitus ei anna tuumaakaan periksi Espanjan yhtenäisyyden puolustamisessa kaikilla perustuslain sallimilla keinoilla.

Ismo Nykänen