Trump liioitteli jälleen – väitti puhettaan kansakunnan tilasta historian katsotuimmaksi

Presidentti Donald Trumpin kansakunnan tilaa käsittelevän puheen katsojaluvut olivat korkeat, mutta moni presidentti on yltänyt vieläkin suurempiin lukuihin.

Julkiset puheet
Tyytyväinen Trump
Win McNamee / Epa

Presidentti Donald Trump väitti tänään Twitterissä, että hänen eilinen kansakunnan tilaa koskeva puheensa sai enemmän katsojia kuin koskaan historiassa.

– Kiitos kaikille kohteliaisuuksista ja kansakunnan tilaa käsittelevän puheeni hyvistä arvioista. 45,6 miljoonaa ihmistä katseli, suurin luku historiassa, Trump twiittasi.

Katsojalukuja Yhdysvalloissa keräävän Nielsen-tutkimuslaitoksen mukaan 45,6 miljoonan katsojan luku pitää paikkaansa. Väite historian suurimmasta katsojamäärästä sen sijaan ei pidä, kirjoittaa yhdysvaltalainen Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Nielsenin mukaan Trumpin puheen edellä (siirryt toiseen palveluun) on ainakin Barack Obaman pitämä puhe vuonna 2010. Se sai silloin 48 miljoonaa katsojaa.

Samoin Trumpin puheen ohittaa George W Bushin vuonna 2002, muutama kuukausi World Trade Centerin iskujen jälkeen, pitämä puhe. Se keräsi 51,7 miljoonaa katsojaa.

Bill Clinton päihitti Trumpin vuonna 1998 puheella, joka keräsi 53 miljoonaa katsojaa.

Lähihistorian katsotuin kansakunnan tilaa käsittelevän puheen on Nielsenin mukaan pitänyt George W Bush vuonna 2003. Ennen Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin pidetty puhe keräsi 62 miljoonaa katsojaa.

Trumpin nyt keräämä katsojaluku on kuitenkin keskiarvoa selvästi korkeampi.

Trump on ennenkin liioitellut luvuissa. Vuosi sitten hän väitti, että hänen virkaanastujaisissaan oli enemmän ihmisiä kuin koskaan, ja haukkui median yleisömäärän vähättelystä.