1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneonnettomuudet

Koulubussikolari säikäytti liikennöitsijän ja vanhemmat: Turvavyöt tulevat heti, mutta huoli ei laannu

Tiistain koulubussikolari Lohjan ja Inkoon rajalla säikäytti oppilaat ja vanhemmat perin pohjin. Liikennöitsijä lupaa nyt kaikille vuoroille turvavyöt.

liikenneonnettomuudet
Koululaisia kuljettanut bussi törmäsi kuorma-auton perään Vähäteutarintiellä Inkoon ja Lohjan rajan tuntumassa.
Koululaisia kuljettanut bussi törmäsi kuorma-auton perään Vähäteutarintiellä Inkoon ja Lohjan rajan tuntumassa.Paula Tiainen / Yle

Koululaisia kuljettanut bussi törmäsi paikallaan seisseen kuorma-auton perään tiistaina. Onnettomuus säikäytti, mutta ei yllättänyt paikallisia asukkaita. Vähäteutarintie on kapea, mutkainen ja talvisin usein huonossa kunnossa.

Tästä syystä useat koululaisten vanhemmat ja ainakin Källhagenin koulu ovat jo vuosien ajan vaatineet parannuksia vuoroilla käytettyyn kalustoon. Autoissa ei aina ole ollut turvavöitä, saati istumapaikkoja kaikille koululaisille.

Inkoossa ei ole omaa yläkoulua, joten sieltä kulkee päivittäin parisataa nuorta Lohjan Källhagenin ja Järnefeltin kouluihin.

Ruotsinkielisen Källhagenin rehtori Monica Lemberg kertoo, että kolarista on puhuttu koulussa paljon, mutta tunnelma on rauhallinen. Bussin matkustajat selvisivät törmäyksestä ilman vakavia vammoja.

"Lapsellani on oikeus turvalliseen koulukyytiin"

Tiistain kolaribussissa matkusti myös Henrik von Wendtin Järnefeltin koulua käyvä poika. Kolari oli miehelle viimeinen pisara ja hän päätti ottaa lapsensa kotikouluun toistaiseksi.

– Saman linjan bussi ajoi ulos samalta tieltä viimeksi joulukuussa. Lapseni oli myös silloin kyydissä. Mielestäni hänellä on oikeus turvalliseen koulukyytiin, eli istumapaikkaan ja turvavyöhön. Pidän hänet kotikoulussa kunnes voin luottaa siihen, että kyyti on turvallinen, von Wendt puuskahtaa.

Henrik von Wendtin poika teki piirroksen onnettomuusbussista ja kolaripaikasta kotikoulupäivänsä aikana.
Henrik von Wendtin poika teki piirroksen onnettomuusbussista ja kolaripaikasta kotikoulupäivänsä aikana.Henrik von Wendt

Kotikoulussa piirrettiin torstaina kartta onnettomuuspaikasta ja laskettiin Inkoon Degerbyn ja Lohjan Virkkalan välisten koulumatkojen yhteispituus yläkoulun aikana.

Matkaa kertyy päivässä 50 kilometriä ja kolmen kouluvuoden aikana yhteensä 28 050 kilometriä.

– Se on kolme neljäsosaa maapallon ympärysmitasta noita pikkuteitä pitkin, von Wendt tuskailee.

Liikennöitsijä lupaa nyt turvavyöt kaikkiin busseihin

Inkoon ja Lohjan väliä kulkevat bussit eivät ole virallisia koulukyytejä, vaan vuoroliikennettä, jota voi käyttää kuka tahansa. Siksi bussiin on mahdollista ottaa tilapäisesti matkustajia myös seisomaan. Käytännössä busseissa on yleensä vain koululaisia. Esimerkiksi kolaribussin ainoa aikuinen oli jalkansa törmäyksessä loukannut kuljettaja.

Pohjolan Liikenteen liikenne-esimiehen Risto Ylitalon mukaan vuorot ajetaan yleensä busseilla, joissa on tuvavyöt ja riittävästi istumapaikkoja. Tilanne on kuitenkin vaihdellut esimerkiksi kalustorikkojen takia käytössä olleiden vara-autojen kohdalla. Nyt yhtiö lupaa kuitenkin turvavyöt jokaiselle matkustajalle Inkoon ja Lohjan välisillä vuoroilla.

Bussiyhtiö kantaa erityistä huolta teiden huonosta kunnosta. Esimerkiksi Vähäteutarintie oli onnettomuuspäivänä umpijäässä.

– Tiet ovat ajoittain aivan hirvittävässä kunnossa koko Länsi-Uudenmaan alueella. Toivomme soraa teille, Pohjolan liikenteen liikenne-esimies Risto Ylitalo vetoaa.

Erityisesti kuluva talvi on ollut Ylitalon mukaan poikkeuksellisen hankala jatkuvasti muuttuneiden ajo-olosuhteiden takia.

Länsi-Uudellamaalla kuoli liikenneonnettomuuksissa neljä ihmistä tammikuun aikana. Poliisin mukaan tilasto on synkkä, sillä koko viime vuoden aikana poliisilaitoksen alueella kuoli liikenteessä 13 ihmistä.

Juttua muokattu 2.2.2018 klo 11:07. Lisätty poliisin tilastotieto.

Lue seuraavaksi